Premiedaling zakelijke verzekeringen zwakt af

De langdurige neerwaartse trend bij premies voor zakelijke verzekeringen is aan het afzwakken, signaleert verzekeringsmakelaar Marsh.

Dat blijkt uit de Global Insurance Market Index, die Marsh periodiek publiceert. De premies op de zakelijke markt daalden in het laatste kwartaal van 2016 nog wel (het vijftiende kwartaal op rij met dalingen), maar de daling is minder hard dan eerdere kwartalen. Bedroeg de daling in het laatste kwartaal van 2015 nog 5%, in het laatste kwartaal van vorig jaar is het tempo van de daling teruggevallen naar 3,1%. Onder andere bij ‘casualty insurance’ is de afzwakking te zien.

Volgens Marsh zijn er signalen voor een verandering in de markt, zoals een afnemende overcapaciteit in de markt en stijgende combined ratio’s. Premieverhogingen kunnen deze ratio’s onder de 100% houden en zo de winstgevendheid een impuls geven.

De afzwakking is in het bijzonder te zien in Latijns Amerika, waar er nog maar nauwelijks sprake is van premiedalingen. In de VS en het VK lijkt de afzwakking nu in te zetten, terwijl continentaal Europa nog geen eenduidig marktbeeld geeft.

Bron: Marsh, Commercial Risk Online

GEEN REACTIES