Hypotheekrentes schieten alle kanten op

copyright Pixabay

De hypotheekrentewijzingen in januari gaven een zeer wisselend beeld te zien. Van de 49 wijzigingen ging de rente bij 26 producten omhoog en bij 19 omlaag.

Dat blijkt uit de Hypotheekrentebarometer over januari dit jaar van MoneyView. Dit beeld zonder vaste lijn komt na een jaar van een neerwaartse trend van de hypotheekrente, met op het laatst een lichte beweging naar boven van de hele markt.

De Nederlandse kapitaalmarktrente liet een aanzienlijke stijging zien in januari. Op 30 januari bedroeg de kapitaalmarktrente 0,64% vergeleken met de 0,34% een maand eerder. MoneyView kan deze stijging niet goed verklaren. De Amerikaanse economie groeit weliswaar flink, evenals de inflatie aldaar, maar in hoeverre dit van invloed is op de Nederlandse kapitaalmarktrente is onduidelijk. Bovendien houdt het beleid van de ECB de rente voorlopig laag.

Hypotheekverstrekkers gaan derhalve verschillend om met deze macro-situatie, getuige het sterk wisselende beeld in renteverhogingen en -verlagingen. Gemiddeld genomen bleef het 10-jaars NHG-annuïteitentarief in januari (vergeleken met december 2016) gelijk op 1,9%.

De laagste rente voor een 10-jaars annuïteitenhypotheek met NHG werd gerekend door de Woonfonds Woongenot Hypotheek: 1,65%. Wel ligt dit tarief 0,15% hoger dan het laagste tarief in december. De Centraal Beheer Plus hypotheek kende het hoogste 10-jaars annuïtaire NHG-tarief, namelijk 2,38%.

Bron: MoneyView

GEEN REACTIES