Platform Cirkl wil verborgen woningaanbod ontsluiten

Platform Cirkl wil verborgen woningaanbod ontsluiten

Net als Funda, maar dan anders. Platform Cirkl wil koopwoningen aanbieden die nu nog onder de radar blijven en zo het aanbod verdubbelen. Investeerders zijn nadrukkelijk niet welkom.

Hoge prijzen, gering aanbod. Doordat de koopwoningmarkt zo goed als op slot zit, gooien woningzoekers steeds vaker het bijltje erbij neer. Gevolg is dat er nu mensen zijn die een woning ‘bezet houden’ terwijl ze best hadden willen verhuizen. De start-up Cirkl wil hier verandering in brengen. Het online platform is vandaag officieel gelanceerd, met een paar honderd woningen in het bestand. Dat moeten er zo’n 20.000 worden. De eerste drie transacties hebben al plaatsgevonden.

Oplossing in handen van woningzoekers zelf
“Nu het aanbod zo laag is, is de markt bijna volledig tot stilstand gekomen”, zegt Jeroen Wilhelm, mede-oprichter en directeur van Cirkl. “Maar de oplossing van het probleem ligt voor een groot deel in handen van de woningzoeker zelf. Die kan bij ons zijn eigen woning te koop aanbieden. Cirkl biedt hiervoor een afgesloten en beveiligd platform. Alleen andere woningzoekers krijgen toegang. Op die manier wordt het werkelijke aanbod zichtbaar en komen meer mensen aan een nieuwe woning op korte termijn.”

Ook voor starters
Voorwaarde om toegang tot Cirkl te krijgen is dat de zoekers direct hun eigen woning exclusief binnen het Cirkl-platform aanbieden. Dit maakt het woningaanbod ineens stukken groter; in het reguliere aanbod zouden deze woningen pas beschikbaar komen bij het verhuizen van de eigenaren. Daarnaast moeten de woningzoekenden zich laten begeleiden door zowel een aankoop- als een verkoopmakelaar. Omdat alleen consumenten toegang hebben, zijn de woningen niet beschikbaar voor investeerders en verhuurders. En wanneer er eenmaal voldoende woningen op het platform staan, kunnen op termijn ook starters toegang krijgen.

Ontbindende voorwaarde
Er kunnen natuurlijk ‘treintjes’ ontstaan: woningzoekenden die op elkaar wachten doordat de eigenaar van een woning waarvoor belangstelling is, zelf nog niets gevonden heeft en dus de woning nog niet vrijkomt. “Hiervoor kan een no-risk clausule worden toegepast”, legt Wilhelm uit: “Een ontbindende voorwaarde van de verkoper: diens woning wordt verkocht, tenzij hijzelf binnen een periode van bijvoorbeeld drie of zes maanden geen huis gevonden heeft.”

In maart is Cirkl van start gegaan met een bèta-release, vandaag was de officiële lancering. “Wij zijn volledig onafhankelijk en werken samen met de makelaars van alle brancheverenigingen. Inmiddels hebben al 200 makelaars zich bij ons aangesloten”, vertelt Wilhelm, die zelf elf jaar als marketingdirecteur voor woningensite Funda heeft gewerkt. Cirkl is gebouwd via het low-code platform van Mendix, een voormalige start-up die ondernemers met een innovatief idee de mogelijkheid biedt om hun product snel en tegen relatief lage kosten naar de markt te brengen.

GEEN REACTIES