Pensioenprofessionals preken de revolutie

Pensioen-insiders: nog hooguit 100 pensioenfondsen, overstappen naar reƫel kader en doorsneepremie moet op de schop.

Het tweede Nationaal Pensioen Onderzoek – een onafhankelijk initiatief van Financial Marketing-bureau Bridgevest, Pensioen Bestuur & Management en Cardano – stelt revolutionaire veranderingen in de pensioenwereld in het vooruitzicht.

De 238 respondenten aan het NPO zijn alle werkzaam met pensioenen. Hieronder vallen pensioenfondsbestuurders, directies van bestuursbureaus maar ook pensioenverzekeraars, pensioenconsultants en anderen die vanuit hun professie betrokken zijn bij de collectieve pensioensector.

Toekomst pensioenfondsen

Een ruime meerderheid (62%) is het eens met DNB Directeur Joanne Kellermann dat we toe moeten naar hooguit 100 pensioenfondsen. 

Pensioenregeling van de toekomst

CDC is de regeling van de toekomst aldus 29% van de pensioen-insiders. 22% denkt aan individueel DC. Een hybride regeling wordt door 27% een vruchtbare toekomst toegedicht. Slechts 22% ziet toekomst in een (voorwaardelijk) geïndexeerde middelloonregeling.

Beperking pensioenopbouw

De plannen in het regeerakkoord om de pensioenopbouw te beperken stuit op forse kritiek van de pensioenprofessionals. 79% geeft aan het voornemen geen goede zaak te vinden. Vanwege de beperking van de fiscale ruimte voorziet 82% van de respondenten dat netto pensioenopbouw noodzaak wordt.

Grote veranderingen op komst

Een meerderheid van 61% geeft aan dat overstappen van een nominaal naar reëel kader een goede zaak is. .
Daarnaast geeft een krappe meerderheid van 54% van de respondenten aan dat combinaties van pensioen, zorg en wonen een mooie toekomst hebben. De doorsneepremie moet mogelijk ook op de schop. 53% geeft aan dat de doorsneepremie uit de tijd is

Focus op pensioencommunicatie

Betere pensioencommunicatie met deelnemers is het meest belangrijk voor de toekomst van ons pensioenstelsel. Dat is de overtuiging van 45% van pensioenminnend Nederland: De roep om verregaande verbetering van pensioencommunicatie gaat verder. Maar liefst 89% van alle respondenten zegt “Eens” op de stelling: Voor echt inzicht in de pensioensituatie zouden deelnemers het (te verwachten) totale pensioeninkomen moeten kunnen relateren aan het benodigde totaalinkomen. In het verlengde daarvan zegt zelfs 97% dat deelnemers periodiek zouden moeten kunnen toetsen of ze op koers liggen met hun pensioenopbouw.

Bestuurders

91% van de respondenten onderschrijft de stelling dat het gezien de toenemende complexiteit nodig is dat de deskundigheid van pensioenfondsbestuurders verbetert. 83% vindt bovendien dat bestuurders meer tijd aan hun functie zouden moeten besteden. 66% van de respondenten vindt dat de beloning van bestuurders niet omhoog moet. 87% vindt dat de transparantie over de beloning van pensioenfondsbestuurders wenselijk is. 

Lees het volledige artikel op de website van Pensioen Bestuur & Management

GEEN REACTIES