Overheid biedt faciliteiten voor nieuwe hypotheekvormen

Banken zouden innovatiever moeten kijken naar mogelijkheden voor starters en producten ontwikkelen op basis van de faciliteiten die de overheid heeft gecreëerd.

De overheid heeft de mogelijkheden om successierechten vrij te schenken aan kinderen verruimd waar starters gebruik van kunnen maken.

Piet Eichholtz, hoogleraar vastgoedfinanciering aan de Maastricht University roept banken op met hypotheekproducten te komen waarbij babyboomers de starters financieel kunnen ondersteunen.

“De hypotheekverstrekkers moeten het crisisgevoel afleggen en innovatief met hypotheken omgaan”, stelt hij in een video op de website van Me Judice.

“De mogelijkheden om geld te lenen zijn verkrapt en dat is op zichzelf een goede ontwikkeling. Tegelijkertijd echter zijn de mogelijkheden om een deel van het eigen vermogen in een woning te stoppen verruimd.” Hij doelt op de verdubbeling van het bedrag dat successierechten vrij aan kinderen geschonken kan worden tot eenmalig 50.000 euro. “Babyboomers hebben optimaal geprofiteerd van de stijgende woningprijzen in het verleden. Ik begrijp dat die niet allemaal 50.000 euro in de kast hebben liggen, maar ook een bijdrage van bijvoorbeeld 10.000 maakt een hypotheek voor een starterswoning veel draagbaarder.

Daarnaast is het jaarlijks bedrag dat belastingvrij aan kinderen geschonken kan worden verhoogd tot 4500 euro, “een substantiële bijdrage voor aflossing van de hypotheek of rentebetalingen. Banken zouden innovatiever moeten kijken naar mogelijkheden voor starters en gezonde hypotheekproducten moeten ontwikkelen op basis van de faciliteiten die de overheid heeft gecreëerd.”.

Zie de video op de website van Me Judice

GEEN REACTIES