Monitor Schadesector: strop voor verzekeraars, hoop voor schadeherstellers

Monitor Schadesector: strop voor verzekeraars, hoop voor schadeherstellers
© Pixabay

Het rapport over oplopende schadekosten door technologie in personenauto’s is goed gevallen bij de FOCWA, vereniging van o.a. schadeherstellers. Femke Teeling, directeur FOCWA: “De resultaten bevestigen dat er toekomst is in de schadeherstelbranche. Dat is een belangrijk signaal voor alle schadeherstelbedrijven en marktpartijen. Het heeft zin om investeringen te doen, want de komende jaren zal de schadelast nog stijgen.” De schadeherstelbranche kampt al jaren met personeelstekorten en stijgende onderdelenprijzen.

Aandacht verslapt
Volgens de branchemonitor Schadesector 2018-2030 van Automotive Insiders en Oude Essink Business-Advies blijkt dat technologie in personenauto’s die de veiligheid moet vergroten, zoals parkeerhulpen, juist leidt tot méér ongelukken. In een interview met het Financieele Dagblad licht onderzoeker Leo Oude Essink de oorzaken toe. Reparaties worden duurder door de vele technologie aan boord. De veiligheidssystemen zijn nog niet goed genoeg: ze zien soms obstakels over het hoofd. Slechts 24% van de autokopers krijgt instructie over hoe parkeersensoren en andere veiligheidsvoorzieningen gebruikt moeten worden; van de zakelijke rijders weet 42% niet eens dat er een zogeheten Advanced Driver Assistence Systems (ADAS) bij de auto wordt geleverd. Ten slotte ontstaan ongelukken omdat mensen juist te véél vertrouwen op de technologie waardoor hun aandacht verslapt.

De ontwikkeling is een strop voor verzekeraars. Volgens het onderzoek leidt ze tot 2025 tot €125 mln meer schade voor de gehele sector, aldus het Fd. De verzekeraars en leasemaatschappijen vergoeden nu voor €1,4 mrd aan autoschade per jaar.

Verzekeraars lijden al jaren verlies op autoverzekeringen. De Nederlandsche Bank maande de sector vorig jaar de kosten te verlagen, de premies te verhogen of anders maar te stoppen met verlieslatende WA-verzekeringen.

Bronnen: Fd, Focwa

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES