‘Ook verhuizen bij restschuld op hypotheek’

Woningbezitters die willen verhuizen moeten dat gewoon doen, zelfs als ze een restschuld hebben. Dat stelt hoogleraar vastgoedeconomie Dirk Brounen in Eigen Huis Magazine.

Meeslepen

Brounen vindt dat huiseigenaren zich te gemakkelijk laten meeslepen met goede en slechte stemmingen op de markt. ‘Sec bekeken is een woning kopen nu nauwelijks lastiger dan in 2008, als je het maar verstandig aanpakt.’ De Tilburgse hoogleraar stelt in het ledenblad van de Vereniging Eigen Huis dat huiseigenaren vooral uit moeten gaan van de eigen behoeften (bv groter willen wonen) en de eigen financiële positie. ‘Laat je niet gek maken door veranderingen in de hypotheekregels, rentestanden of woningprijzen.’

Oplossingen

Ten aanzien van de restschuld stelt Brounen dat banken daar tegenwoordig meer en betere oplossingen voor bedenken. ‘Rabobank, ABN Amro en SNS Bank verstrekken nu bijvoorbeeld restschuldfinanciering aan bestaande en nieuwe klanten.

Buffer

Verder adviseert Brounen woningbezitters die willen verhuizen, om behoudend te lenen. ‘Ik zou zelfs aanraden om minder te lenen dan maximaal is toegestaan, dus minder dan negentig procent van de maximale hypotheek. Je moet altijd een buffer houden voor tegenslagen. In het verleden leenden sommige mensen meer dan 115 procent van de woningwaarde. Dat heeft veel huiseigenaren in geldnood gebracht.

Bron: Eigen Huis Magazine

GEEN REACTIES