ABN Amro sluit kwart meer hypotheken af in derde kwartaal

© ABN AMRO

De nieuwe hypotheekproductie van ABN Amro steeg in het derde kwartaal met 24%. Over de eerste negen maanden nam de productie met 48% toe. Dat meldt de bank vandaag.

Woningmarkt

De toename is volgens ABN Amro het gevolg van de aantrekkende economie en de lage rente op hypothecaire leningen. Aangescherpte inkomenseisen voor hypotheken hadden geen noemenswaardige invloed op de woningmarkt, aldus de bank. Het aandeel van NHG-hypotheken in de totale nieuwe productie nam af van 46% tot 39%, vanwege de verlaging van de limiet door de NHG naar €245.000 per 1 juli dit jaar.

Aflossingen

De contractuele aflossingen aan ABN Amro stijgen naar eigen zeggen ‘gradueel’, door nieuwe fiscale regelgeving. Het niveau van de aanvullende aflossingen is volgens de bank afgenomen naar het niveau van een paar jaar geleden. In de laatste jaren waren de extra aflossingen uitzonderlijk hoog, vooral door de tijdelijke schenkingsregeling van ouders aan kinderen.

 

Tophypotheken

Verder blijkt uit het derde kwartaalrapport dat het uitstaande bedrag aan tophypotheken bij de bank zowel absoluut als relatief aan het dalen is. Vergeleken met begin dit jaar nam het aandeel aan hypotheken dat een loan-to-value heeft van meer dan 100%, af van 33% naar 28,5%.
Annuïtair

Daarnaast geeft ABN Amro een uitsplitsing naar type hypotheek. Hieruit komt naar voren dat het aandeel van annuïtaire hypotheken in de totale portefeuille toeneemt naar 12%, vergeleken met 8% begin dit jaar. Dit gaat ten koste van spaarhypotheken, beleggingshypotheken en volledig aflossingsvrije hypotheken.

Bron: ABN Amro

GEEN REACTIES