Ook particulieren kunnen zich nu verzekeren tegen internetcriminaliteit

Ook particulieren kunnen zich nu verzekeren tegen internetcriminaliteit
© Pixabay

De klassieke inbreker is op zijn retour, internetcriminaliteit is sterk in opkomst. Schadeverzekeraars spelen hierop in, en niet meer alleen bij zakelijke verzekeringen. Independer en iptiQ lanceren vandaag een cybercrimeverzekering voor consumenten. Aon laat weten dat haar particuliere inboedelverzekering vanaf deze maand ook dekking biedt tegen internetcriminaliteit.

De ‘Veilig Online Verzekering’ van vergelijkingssite Independer en iptiQ, dochter van Swiss-Re, is naar eigen zeggen de eerste verzekering tegen cybercriminaliteit speciaal voor particulieren. De polis biedt dekking voor de belangrijkste varianten van internetcriminaliteit. Fraude met online betaalmiddelen wordt vergoed tot 10.000 euro. Bij fraude met online aankopen kan de klant rekenen op een vergoeding tot 3.000 euro. Ook helpt een cyber-expertisebedrijf met data-recovery als de harde schijf onleesbaar is na een cyberaanval. Eventuele herstelkosten worden tot 2.000 euro vergoed. Klanten die het slachtoffer worden van fraude met online betaalmiddelen, of online aan- en verkoop, krijgen hulp bij het terughalen van hun geld. Experts staan 24 uur per dag klaar voor hulp en advies over preventie. De verzekering is sinds augustus beschikbaar voor een maandpremie vanaf 4,10 euro.

Standaard dekking
Aon voegt, eveneens naar eigen zeggen als eerste in Nederland, een cyberdekking standaard toe aan haar particuliere inboedelverzekering. Nationale Nederlanden is de risicodrager voor deze dekking. Vanaf 1 september worden de standaard inboedelpolissen per contractvervaldatum automatisch voorzien van Aon Cyberhulp. Daarmee zijn 157.000 huishoudens bij verlenging van hun inboedelverzekering voorzien van dekking, bescherming en ondersteuning op het gebied van cybercriminaliteit. De dekking voor kosten bij het oplossen van problemen als gevolg van privacyschending, identiteitsdiefstal, beveiligingsinbreuk en ransomware bedraagt maximaal 5.000 euro per jaar. Daarnaast krijgen verzekerden ook bij Aon onbeperkt toegang tot een Cyberhulplijn waar medewerkers helpen om incidenten op te lossen. Ook is er een Cyberhulp-kennisportaal online tips en informatie.

Schaamte
Steeds meer particulieren worden slachtoffer van internetcriminaliteit. Door toenemende digitalisering verschuiven misdaadrisico’s van materieel naar digitaal. Volgens CBS-cijfers was vorig jaar 13 procent van de Nederlanders boven de 15 jaar (1,8 miljoen personen) slachtoffer van een of meer cybercrime-delicten. De werkelijke percentages liggen vermoedelijk hoger, vanwege schaamte bij de slachtoffers. Vooral koop- en verkoopfraude nemen snel toe. De coronapandemie bracht de stijging van internetcriminaliteit in een stroomversnelling. In de eerste zes maanden van 2020 is in sommige regio’s zelfs vaker aangifte gedaan van een cyberincident dan van een inbraak.

GEEN REACTIES