Nog weinig beweging in spaarrentes

Nog weinig beweging in spaarrentes

Hoewel bij de hypotheekrentes de ene na de andere renteverhoging is te zien, blijven de spaarrentes nog achter. In het eerste kwartaal van 2022 zijn er weinig rentewijzigingen geweest bij de dagelijks opvraagbare spaarrekeningen. Als er al een verandering plaatsvond, ging de rente meestal nog verder omlaag. Alleen bij de termijndeposito’s waren er meer renteverhogingen dan in het vierde kwartaal van 2021. Dat zegt MoneyView in de Spaarrente Barometer van het eerste kwartaal van 2022.

Spaarrente blijft dalen maar ligt gemiddeld nog boven 0

Bij de direct opvraagbare spaarrekeningen zijn er in het afgelopen kwartaal tien rentewijzigingen geweest. Dit is ongeveer net zo veel als in het laatste kwartaal van vorig jaar. In het eerste kwartaal van vorig jaar waren het er nog wel meer. De meeste wijzigingen waren verlagingen. Gemiddeld komt de spaarrente nu iets onder de 0,05% uit bij een spaarsaldo van 10.000 euro. Een jaar geleden was dat gemiddeld nog net iets meer dan 0,07%.

MoneyView vond zeven spaarrekeningen met een rentepercentage van 0%. Nog eens vijftien rekeningen zitten daar met 0,01% nog maar één stapje boven. Daarnaast zijn er twaalf rekeningen bij tien aanbieders die een negatieve rente rekenen boven een bepaald saldo. Volgens MoneyView daalt de grens waarboven rente betaald moet worden en ligt deze nu bij een saldo van 100.000 euro. Ook zal dat saldo eerder bereikt worden omdat het steeds vaker geldt voor het totale saldo over alle rekeningen bij een aanbieder, terwijl het eerder per rekening gold.

Sparen in het buitenland loont

Wie de hoogste rente wil, moet in Estland zijn. De Estse Bigbank geeft 0,30% rente op de dagelijks opvraagbare spaarrekening. Er zijn vijf spaarrekeningen met een rente boven de 0,10% en dat zijn allemaal buitenlandse rekeningen. Drie hiervan zijn te openen via het platform Raisin.

Bij de lange termijndeposito’s zijn al wel rentestijgingen te zien. Hier zijn drie keer zo veel wijzigingen geweest als een kwartaal eerder, namelijk 34. In de helft van de gevallen betrof het een renteverhoging. Ook hier geldt weer dat je voor de betere rentes in het buitenland moet zijn. Dertien van de verhogingen kwamen voor rekening van producten die via Raisin lopen. De Estse Bigbank is ook bij de termijndeposito’s met een looptijd van 1 jaar (0,8%), 5 jaar (1,3%) en 10 jaar (1,5%) de bank die de hoogste rente geeft.

Bron: MoneyView

GEEN REACTIES