Consument gaat voorlopig niet extra betalen voor gebruik contant geld

Consument gaat voorlopig niet extra betalen voor gebruik contant geld

Vorig jaar mei ontstond enige ophef doordat ABN AMRO aankondigde klanten te laten betalen als ze meer dan 10.000 euro per jaar aan contant geld opnamen. Naar aanleiding daarvan heeft de Consumentenbond nu afspraken gemaakt met De Nederlandsche Bank, het Ministerie van Financiën en de banken. De afspraken zijn vastgelegd in het Convenant Contant Geld.

In het convenant is onder andere afgesproken dat ABN AMRO consumenten pas laat betalen voor contant geld als ze meer dan 17.500 euro per jaar opnemen. Dat zou voldoende moeten zijn voor de normale uitgaven van vrijwel iedere consument. Bovendien is afgesproken dat ook andere banken het opnemen van cash niet duurder zullen maken. Ook zijn er afspraken gemaakt over het op peil houden van het aantal geldautomaten en de beschikbaarheid van kleine coupures in die automaten.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: “Cash is nogal altijd een wettig betaalmiddel en er zijn tal van redenen voor consumenten om met contant geld te blijven betalen. Het is niet aan banken om te bepalen of dat nodig is. En al helemaal niet om deze mensen op kosten te jagen. Het staat banken wel vrij de tarieven te wijzigen in het voordeel van consumenten. Dus bijvoorbeeld dat je een goedkoper betaalpakket krijgt als je geen of weinig contant geld opneemt.”

Bron: Consumentenbond

GEEN REACTIES