NN Group profiteert van gestegen rente en goed weer

NN Group profiteert van gestegen rente en goed weer
© NN Group

Mede dankzij het uitblijven van stormen kon NN Group uitstekende resultaten noteren over de eerste helft van 2023. Het operationeel resultaat steeg met 24,5 procent naar 1,4 miljard euro, tegenover 1,12 miljard euro in de eerste helft van 2022. In bijna alle segmenten verbeterden de resultaten.

Het bedrijf genereerde 997 miljoen euro aan kapitaal, 11 procent meer dan in dezelfde periode in 2022. Mede daardoor groeide de solvabiliteit van 197 procent eind vorig jaar naar 201 procent eind juni 2023.

Nettowinst

De nettowinst lag echter lager, op een kleine 0,6 miljard euro. Vorig jaar was dit nog 1,74 miljard euro, maar toen had het bedrijf een eenmalige grote winst geboekt op de verkoop van NN IP aan Goldman Sachs.

Schade

De Nederlandse schadetak rapporteerde een sterk verbeterde combined ratio van 90,1 procent, profiterend van gunstige schade-ervaringen, en ondersteund door goed weer en hogere rentetarieven.

Overigens heeft het bedrijf de combined ratio-richtlijnen voor de Nederlandse schadeverzekeringstak geactualiseerd, van 93-95 procent naar 91-93 procent over 2025. Hiermee worden verdisconteringseffecten verwerkt die voortvloeien uit de overstap naar de nieuwe boekhoudnormen IFRS 17.

Leven

De Nederlandse pensioentak realiseerde een netto premie-inkomen van 1,3 miljard euro bij haar Defined Contribution-pensioenactiviteiten. Dat is een aanzienlijke stijging vergeleken met de 0,9 miljard euro in de eerste helft van 2022.

Alleen de Nederlandse levensverzekeringtak staat onder druk, met een daling van 10 procent naar 523 miljoen, vanwege “moeilijke marktomstandigheden”, aldus CEO David Knibbe. De instroom bij levensverzekeringen bedroeg in de eerste jaarhelft met 1,3 miljard euro wel meer dan een jaar eerder, toen die op 900 miljoen uitkwam.

De verzekeraar kondigde dinsdag een interim-dividend aan van 1,12 euro per aandeel. NN Group blijft daarnaast van plan om jaarlijks voor minimaal 250 miljoen euro aan eigen aandelen in te kopen.

Bron: NN Group

GEEN REACTIES