Halfjaarresultaat NN Group gedrukt door februaristorm

Halfjaarresultaat NN Group gedrukt door februaristorm

NN Group heeft over het eerste halfjaar van 2022 een bedrijfsresultaat geboekt van € 983 miljoen. Dit is 12% lager dan de € 1.119 miljoen in de eerste helft van 2021. NN Group wijt deze daling voornamelijk aan de impact van de februaristorm in Nederland.

Het nettoresultaat van de verzekeraar groeide van € 1.414 miljoen in de eerste helft van 2021 tot € 2.006 miljoen, een stijging van bijna 42%. Maar dit is grotendeels te danken aan een eenmalige factor: de winst op de verkoop van NN IP aan Goldman Sachs.

Reserves versterkt

De storm van februari had een impact van € 86 miljoen (na herverzekering) op de schadetak van NN. Inmiddels zijn de reserves verder versterkt als gevolg van de hogere inflatie. In combinatie met een gunstig schadeverloop van eerdere schadejaren bij schadeverzekeringen en hogere verzekeringstechnische resultaten bij schadeverzekeringen, kwam de totale combined ratio redelijk gunstig uit op 96,1%.

De Solvency II-ratio van NN Group daalde tot 196% versus 213% op 31 december 2021. Volgens het bedrijf komt dit voornamelijk door de aftrek van kapitaalstromen naar aandeelhouders en de negatieve impact van marktbewegingen.

CEO David Knibbe benadrukte bij zijn presentatie van de halfjaarcijfers dat de gevolgen van de huidige geopolitieke onrust en daaruit voortvloeiende macro-economische effecten, zoals inflatie en volatiliteit op financiële markten, beperkt zijn gebleven voor de groep. Dat blijkt volgens Friese vooral uit de sterke toename van het gegenereerde kapitaal, voornamelijk vanuit het Nederlandse levenbedrijf en de internationale verzekeringsactiviteiten.

Zachte factoren

Knibbe benoemde opvallend veel ‘zachte’ factoren: “In de eerste helft van 2022 bleven we ons richten op onze klanten, medewerkers en de samenleving, afgemeten aan de niet-financiële doelstellingen van onze strategie. We zijn er voor onze klanten wanneer het er echt toe doet. In Nederland hebben we hen gesteund tijdens de zware februaristorm. We hebben de capaciteit van onze klantenservice vergroot, waardoor we het toegenomen aantal claims adequaat kunnen afhandelen. Het verder verbeteren van onze klantervaring blijft een topprioriteit.”

Als onderdeel van de ambitie om tegen 2050 een eigen beleggingsportefeuille van netto nul emissies te bereiken, streeft de verzekeraar ernaar om tegen 2030 een extra bedrag van ten minste € 6 miljard te investeren in klimaatoplossingen.

Bron: NN Group

GEEN REACTIES