NN en ASR ontlopen elkaar weinig bij arbeidsongeschiktheid

copyright Pixabay

Op de Nederlandse markt voor arbeidsongeschiktheids- en verzuimverzekeringen is Nationale-Nederlanden nog net iets groter dan concurrent ASR. Maar laatstgenoemde is wel winstgevender.

Dat valt op te maken uit de jaarcijfers van de grote verzekeraars in de afgelopen week. Voor wat betreft premie-inkomen blijft NN Group in Nederland ASR net voor. NN boekte in 2019 bij arbeidsongeschiktheid en verzuim een premieomzet van €1.052 mln, nipt hoger dan een jaar eerder.

ASR komt in dit segment uit op €955 mln, wat wel een forse groei is (120 mln euro) vergeleken met 2018. Dit komt voor een deel door het deels meetellen van de overname van Loyalis. Zou laatstgenoemde voor het hele jaar meegenomen worden, dan zou de premie voor arbeidsongeschiktheid voor ASR uitkomen op ongeveer 1 mrd euro. Aegon blijft in dit segment ver uit de buurt van de twee grootmachten. De premieomzet van Aegon bedroeg vorig jaar €228 mln, tien miljoen euro meer dan een jaar eerder.

Zowel NN als ASR zijn in de afgelopen jaren fors gegroeid door overnames op het vlak van arbeidsongeschiktheid. NN wist de portefeuille van Delta Lloyd in te lijven en maakt een grote kans op de activiteiten van Reaal. ASR nam onder meer Generali Nederland over en vorig jaar derhalve Loyalis.

Het is nog te vroeg om gegevens over marktaandelen in 2019 op te stellen. De cijfers over 2018 (van IG&H) laten zien dat bij de individuele AOV-markt NN/Movir met 38% net wat groter is dat ASR (35%). Wanneer Reaal (10%) bij NN wordt opgeteld, dan zou NN bijna de helft van de AOV-markt in handen hebben. Bij de collectieve inkomensmarkt was NN net wat groter dan ASR: 29,5% versus 27%. Wanneer Loyalis zou worden meegeteld dan komen beide partijen waarschijnlijk even groot uit.

Qua winstgevendheid komt ASR beter uit de bus dan NN. De combined ratio van de arbeidsongeschiktheidsportefeuille is bij ASR 88,3%, een verbetering met 2,5 procentpunt. Volgens ASR komt dit door het effect van Loyalis en een verbetering van de verzuimportefeuille. NN blijft steken op 92,3%, een verbetering met 1,7 procentpunt. NN-dochter Movir kampt nog steeds met een moeizame claimontwikkeling bij de AOV-polissen (dit is voor een deel herverzekerd). Aegon geeft geen aparte resultaten voor de arbeidsongeschiktheidstak. Wel stelt de verzekeraar dat de claims en technische resultaten van de AOV-portefeuille beter waren in 2019, waardoor onder meer een voorziening van 12 mln euro kon vrijvallen.

GEEN REACTIES