Niks bezuinigen op de vakantie; Nederlanders laten de euro’s juist rollen

Niks bezuinigen op de vakantie; Nederlanders laten de euro’s juist rollen
© Pixabay

Eerder deze week kwam het sombere bericht van het Nibud dat Nederlanders van plan zijn dit jaar minder geld uit te geven tijdens de vakantie. Een onderzoek van SNS geeft een ander beeld. Volgens dit onderzoek gaat 79% van de Nederlanders dit jaar met vakantie (volgens het Nibud 75%). En driekwart van de vakantiegangers let er niet op wat ze uitgeven tijdens de vakantie.

Door dit ‘ongeremde’ bestedingspatroon vallen uitgaven op de vakantiebestemming bij de meerderheid (53%) vaak hoger uit dan van tevoren ingeschat. Bij een op de tien leidt dit zelfs tot roodstand of een hoge creditcardrekening bij thuiskomst. SNS begint daarom een campagne met vakantiebudgettips en een uitgavenoverzicht. Zoals het bijhouden van een dagbudget tijdens de vakantie.

Volgens het Nibud wil de helft van de vakantiegangers dit jaar minder dan 1500 euro uitgeven. Vorig jaar was dat nog 2000 euro. Maar uit de steekproef van SNS onder ruim 1.500 Nederlanders van 18 jaar en ouder blijkt dat bijna driekwart (73%) van de Nederlanders op vakantie alles wil kunnen, zonder op hun uitgaven te hoeven letten. ‘Logisch’, vindt SNS, ‘als je bedenkt dat de meerderheid (59%) het hele jaar naar de zomervakantie toeleeft.’ Een op de vijf (19%) let zelfs nooit op de uitgaven tijdens de vakantie. Veertig procent geeft vaak te veel geld uit en mannen (44%) hebben daar vaker last van dan vrouwen (34%).

Jongeren tussen de 18 en 30 jaar hebben een aanzienlijk hoger vakantiebudget dan hun oudere landgenoten. Zo reserveren zij 115 euro meer dan het gemiddelde van 845 euro per persoon. En vaak geven jongeren toch nog meer uit dan van tevoren bedacht (46%). Bij 60-plussers is dit slechts bij 23 procent het geval.

Verschillende onderzoeksresultaten
De vraag blijft hoe twee gelijksoortige onderzoeken naar vakantie-uitgaven tot verschillende uitkomsten kunnen leiden. Volgens woordvoerder Sijmen Veenstra van de Volksbank, waar SNS onderdeel van is, kan dit verklaard worden uit de onderzoeksvragen: “Het lijkt erop dat het Nibud-onderzoek meer heeft gekeken naar hoe mensen zich financieel voorbereiden op hun aanstaande vakantie, SNS vroeg vooral naar de uitgaven tijdens de vakantie zelf.”

Bron: SNS

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES