Nieuw detectiesysteem moet klapbandschades reduceren

Michel Verwoest wordt nieuwe CEO van TVM verzekeringen
© TVM

Tijdens de Dakar Rally in Zuid-Amerika wordt mede op initiatief van verzekeraar TVM deze maand een detectiesysteem getest dat klapbanden bij vrachtauto’s moet voorkomen.

TPMS

Het nieuwe detectiesysteem (TPMS) meet continu de druk en de temperatuur van de banden. De meetgegevens worden automatisch naar een kastje in cabine van de vrachtwagen gestuurd. Aan de Dakar-proef, waar het systeem onder extreme omstandigheden wordt getest, doen veertien trucks mee.

Schades
De financiële schade van klapbanden bij vrachtwagens loopt in de miljoenen. Zo kreeg TVM in de afgelopen twee jaar (van januari 2014 tot en met november 2015) 330 meldingen van klapbanden, gemiddeld 14,3 gevallen per maand. Het gemiddelde schadebedrag bedroeg €5.600. Dit betekent een totale schadepost van bijna €2 mln. Er zaten ook acht grote ongevallen tussen met schades tussen de 50.000 en 150.000 euro.

Verkeer
Naast verzekeraar TVM doen ook andere partijen mee aan het initiatief, waaronder het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het Ministerie wil de doorstroming van het verkeer verbeteren. Volgens cijfers van het ministerie is bij pechgevallen met vrachtauto’s circa 43 procent te herleiden tot de banden, waaronder klapbanden. Bij zulke situaties worden vaak om veiligheidsredenen rijstroken afgezet, waardoor stagnatie in het verkeer optreedt.

Bron: TVM

GEEN REACTIES