Levensverwachting mannen stijgt sneller dan bij vrouwen

© Pixabay.com

Belangrijk voor pensioenfondsen en levensverzekeraars: de levensverwachting van pasgeboren jongentjes steeg de laatste tien jaar sneller dan die van pasgeboren meisjes.

Stijging
Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Waar de levensverwachting van Nederlandse mannen in 2004 nog 76,87 was, steeg deze in 2014 naar 79,87 jaar (in totaal drie jaar). Bij vrouwen bleef de stijging beperkt tot bijna twee jaar (van 81,44 naar 83,29 jaar).

Europees
Met deze stijging blijven vrouwen steeds meer achter bij de top van Europese landen. In de meeste Europese landen is de levensverwachting van vrouwen bij geboorte de afgelopen jaren sneller toegenomen dan in Nederland. Nederlandse vrouwen staan nu op de vijftiende plaats. Nederlandse mannen doen het in Europees perspectief daarentegen steeds beter: een zevende plaats op de EU-meetlat, achter Italië, Spanje, Zweden, Cyprus, Luxemburg en Malta.

Verschil
Het verschil in levensverwachting bij geboorte tussen mannen en vrouwen is de laatste jaren steeds kleiner geworden. Halverwege de jaren tachtig was dit verschil nog ruim 6,5 jaren, in 2014 nog maar 3,4 jaar. Dat het verschil in het aantal rokende mannen en rokende vrouwen kleiner is geworden, is één van de belangrijkste oorzaken van het afgenomen verschil in levensverwachting tussen mannen en vrouwen sinds 1980.

GEEN REACTIES