NHG maakt financieren energiebesparing makkelijker

copyright Pixabay

Het financieren van energiebesparende voorzieningen via een hypotheek mét Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is vanaf nu makkelijker.

Huizenkopers en woningeigenaren hoeven voor de hypotheekaanvraag alleen nog maar een kostenspecificatie van deze voorzieningen aan te leveren. Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de organisatie achter NHG, hoopt met deze aanpassing in haar voorwaarden woningverduurzaming te stimuleren. Steeds meer mensen verduurzamen hun woning met bijvoorbeeld extra isolatie of zonnepanelen. Niet alleen vanuit klimaatoverwegingen maar ook voor lagere woonlasten, meer wooncomfort en wellicht een hogere woningwaarde.

Al veel mogelijk met NHG
Voor woningverduurzaming bestaan al aantrekkelijke financieringsmogelijkheden. Zo mag er een hogere hypotheek worden afgesloten. De maximale hypotheek bij aankoop van een woning is 101% van de woningwaarde. Als de koper de woning wil verduurzamen, kan dit bedrag worden verhoogd tot 106% van de woningwaarde. Iedereen kan dus beschikken over een extra budget voor energiebesparende voorzieningen ter hoogte van 5% van de woningwaarde.

Aanpassing maakt het nog makkelijker
Om aan te tonen dat het geld daadwerkelijk voor energiebesparende maatregelen gebruikt wordt, moest de aanvrager voorheen vooraf de offerte overleggen van de leverancier die de maatregel gaat uitvoeren. Omdat dit tijdrovend bleek is in overleg met de markt en de overheid vastgesteld dat ook een passende en verantwoorde hypotheek afgegeven kan worden op basis van een kostenspecificatie van de maatregel vooraf. De controle achteraf om vast te stellen of het geld daadwerkelijk aan energiebesparende maatregelen besteed is, blijft bestaan. Door deze aanpassing in de NHG Voorwaarden & Normen is het budget voor energiebesparende voorzieningen, dat tot op heden nog beperkt is gebruikt, toegankelijker geworden.

Voorwaarden & Normen 2017-4
De Voorwaarden & Normen 2017-4, die per 20 juli 2017 zijn ingegaan, zijn te vinden op https://www.nhg.nl/V-N. In deze nieuwe versie van de Voorwaarden & Normen is nog één andere wijziging verwerkt. Recent kondigde het WEW aan dat het voor uitzendkrachten mogelijk is om op basis van een perspectiefverklaring een hypotheek met NHG te krijgen. Dit is nu ook in de V&N 2017-4 opgenomen.

GEEN REACTIES