Nederlandse autobezitters zijn loyaal aan autoverzekering

Nederlanders zijn loyaal aan autoverzekering

Een derde van de Nederlanders is nog nooit overgestapt naar een andere autoverzekering. Ook zit bijna een derde van de Nederlanders al meer dan tien jaar bij dezelfde verzekeraar. Dit blijkt uit onderzoek van de vergelijkingssite Autoverzekering.nl, uitgevoerd in samenwerking met Multiscope onder 1.000 Nederlandse autobezitters. Het aantal mensen dat de afgelopen tien jaar niet is overgestapt, is wel met drie procentpunt gedaald ten opzichte van vorig jaar. Door over te stappen zouden veel verzekerden flink kunnen besparen.

Overstapangst
Nederlanders hebben verschillende redenen om niet over te stappen, volgens het onderzoek van Autoverzekering.nl. Het grootste gedeelte, namelijk 69,9%, doet dat niet omdat ze vinden dat ze al goed verzekerd zijn. Nog eens 33,1% begint er niet aan omdat ze het teveel gedoe vinden. Dan is er nog een kleinere groep mensen (11%) die bang zijn dat ze een verkeerde keuze maken.

Frederik van der Veen, CEO bij Autoverzekering.nl, legt uit waarom het goed is in ieder geval te overwegen om over te stappen: “Het is verstandig van mensen om eens per jaar na te gaan bij zichzelf of hun pakket verzekeringen nog bij de huidige situatie past. We zien dat ruim twee derde van de ondervraagden aangeeft weleens een contract over te sluiten en daar veel uithaalt. Als mensen eenmaal een keer zijn overgestapt, hebben ze de smaak te pakken. Het aantal mensen dat meerdere malen overstapt, neemt steeds verder toe. Dit laat zien dat consumenten steeds meer vertrouwd raken met de eenvoud en de financiële voordelen van overstappen.”

Besparen
Uit het onderzoek komt ook naar voren waarom mensen juist wel overstappen. De belangrijkste reden is dat ze daar veel geld mee besparen. Een verandering in de persoonlijke situatie is ook een veelgenoemde reden om de verzekeringen weer eens onder de loep te nemen. Ten slotte geven sommige mensen aan dat ze willen voorkomen dat ze onder- of oververzekerd zijn.

Kennisniveau niet op peil
De helft van de Nederlanders kiest voor een Allriskverzekering, blijkt uit het onderzoek. Ongeveer een derde vindt de dekking van WA+beperkt casco voldoende en slechts 13,4% heeft alleen WA. Dan is er ook nog een groep van 4,3% die niet eens weet hoe ze verzekerd zijn. Ook bijzonder is dat volgens Autoverzekering.nl maar liefst 10% van de Nederlanders niet weet bij welke verzekeraar ze hun auto verzekerd hebben. De meeste mensen zijn dus goed verzekerd, maar de vraag is of ze niet teveel betalen voor wat ze er uiteindelijk voor terugkrijgen.

“Het is belangrijk om een autoverzekering te kiezen die goed past bij je persoonlijke situatie. Veel Nederlanders zijn oververzekerd, dat zien we ook terug in het aantal autobezitters dat kiest voor de duurste dekking. Een Allriskverzekering loont alleen bij de aankoop van een nieuwe auto, maar bij occasions betaal je al gauw te veel”, aldus van der Veen. Hij vervolgt: “Je hebt een hoge premie, maar die weegt niet op tegen de vergoeding die je krijgt. Als we kijken naar de kosten, dan betaal je makkelijk €20 per maand meer voor een hogere dekking. Op jaarbasis ben je €240 extra kwijt.”

GEEN REACTIES