AFM: Software kan verzekeringsadviseur niet vervangen

AFM: Software kan verzekeringsadviseur niet vervangen
© Pixabay

Financieel advies blijft de taak van de adviseur, adviessoftware is daarbij slechts ondersteunend, waarschuwt de AFM na onderzoek naar een aantal pakketten. De toezichthouder geeft aandachtspunten voor het gebruik van adviessoftware.

De AFM deed onderzoek naar veelgebruikte pakketten voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, maar de bevindingen zijn ook bruikbaar voor andere typen adviessoftware. De software helpt financieel adviseurs bij het uitvragen van informatie en wensen van de klant, over bijvoorbeeld inkomen, risicobereidheid en persoonlijke doelen. Maar bij het geven van goed advies over geschikte financiële producten op basis van deze gegevens, kan de software hooguit een ondersteunende rol spelen, concludeert de toezichthouder.

Enkele aandachtspunten:
– Onderzoek goed op welke manier de software u precies ondersteunt, en wat u verder zelf moet doen om tot een goed advies te komen en invulling te geven aan de wettelijke eisen.
– Zorg altijd voor goede schriftelijke onderbouwing van de adviezen die u geeft. Adviessoftware is gericht op het vastleggen van keuzes, maar vaak niet op de onderbouwing.
– Let op goede dossiervorming bij het geven van advies, bij veel pakketten moet dat handmatig gebeuren.
– De leverancier van de adviessoftware zorgt doorgaans voor opslag van klantgegevens in de cloud. Verzeker u ervan dat de klantinformatie daar goed beveiligd is, bijvoorbeeld door naar certificeringen te vragen, zoals ISO 27001. En maak afspraken over bewaartermijnen en beschikbaarheid van data.

GEEN REACTIES