Nederlander vergeet zorgtoeslag aan te vragen

Nederlander vergeet zorgtoeslag aan te vragen
© Pixabay

Zorgtoeslag, een bijdrage in de zorgverzekering van de overheid, wordt massaal níet aangevraagd. Daardoor blijft er 100 miljoen euro liggen. Dit meldt vergelijkingssite Independer na een enquête. Ook blijkt dat één op de drie mensen die door hun inkomen recht hebben op deze toeslag, dat zelf niet weten.

De deadline voor het aanvragen van zorgtoeslag over 2020 is volgende week, 31 augustus. Maar één op de tien gerechtigden vraagt deze niet aan. Independer haalt hoogleraar bedrijfseconomie aan de Radboud universiteit Joris Knoben aan: “Als we de laatst beschikbare cijfers van de belastingdienst van 2018 naar het nu vertalen, dan denk ik zelfs dat 100 miljoen euro een erg voorzichtige schatting is. Het bedrag ligt waarschijnlijk flink hoger.”

“Mensen weten soms überhaupt niet van het bestaan van de toeslag”, zegt Miriam Prins van Independer. ”Of ze hebben het idee dat ze daar niet voor in aanmerking komen, terwijl dat wel degelijk het geval is.” Uit Kamervragen bleek eerder dat 10% van de mensen die daar wel recht op heeft, geen zorgtoeslag aanvraagt. Uit de enquête blijkt dat 46% van de respondenten met toeslagpartner denkt geen recht te hebben op zorgtoeslag, maar dat volgens het inkomen wel heeft. Bij mensen zonder toeslagpartner ligt dat percentage op 34%.

Toeslagenaffaire 
Daarnaast zegt 30% sceptisch te zijn geworden door toeslagenaffaire. Ze zijn vooral huiverig geworden omdat het bedrag een voorschot is. Prins: “Als je een zorgtoeslag aanvraagt dan moet je die wel zelf stopzetten als je meer gaat verdienen. Anders moet je het bedrag terugbetalen. Veel mensen vinden dit toch een risico.”

Corona
Volgens hoogleraar Knoben is 2020 voor veel mensen financieel een slecht jaar geweest. Vooral voor personeel in de horeca of zzp’ers die werken in de kunstsector. Dit is een groep die misschien nog nooit zorgtoeslag heeft aangevraagd en niet weet dat ze er recht op hebben. “Puur feitelijk is de economie enkele kwartalen gekrompen. Dus je zou kunnen verwachten dat dan meer mensen recht hebben op zorgtoeslag. Dat is ook één van de redenen dat ik denk dat die 100 miljoen nog voorzichtig is”, aldus de econoom. In de enquête geven 12% van de mensen aan minder te zijn gaan verdienen door de impact van corona op de economie.

Om te bepalen of iemand recht heeft op zorgtoeslag hanteert de Belastingdienst een inkomensgrens. Die ligt voor alleenstaanden voor 2020 op 30.481 euro per jaar en voor paren op 38.945 euro. Independer biedt een tool aan om te checken of iemand er recht op heeft.

GEEN REACTIES