Nationale-Nederlanden en TNO in actie voor frisse lucht binnenshuis

Nationale Nederlanden en TNO in actie voor frisse lucht binnenshuis
© S K, Pixabay

Nationale-Nederlanden is een samenwerking met onderzoeksinstituut TNO gestart om Nederlanders bewuster te maken van de luchtkwaliteit in hun eigen woning. Koken op gas, roken, en het branden van kaarsen hebben een sterk negatief effect op het binnenklimaat.

Vorig jaar nog adviseerde TNO om het Bouwbesluit voor nieuwbouw aan te scherpen en maatregelen te nemen voor bestaande bouw. Dat was na onderzoek in 1000 Nederlandse woningen, waaruit bleek dat één op de zeven niet voldeed aan de normen voor fijnstof van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Onder andere de hoeveelheden NO2 (stikstofdioxide), CO2 (koolstofdioxide), fijnstof en schimmels blijken regelmatig (veel) te hoog te liggen. Dit beïnvloedt de gezondheid negatief. Blootstelling aan fijnstof kan volgens het RIVM hart- en vaatziekten veroorzaken, en ziektes aan luchtwegen en longen.

Uit recent eigen onderzoek van Nationale Nederlanden onder klanten blijkt dat bijna de helft nog nooit heeft nagedacht over de luchtkwaliteit in huis. En 80% wil wel weten hoe het gesteld is met het binnenklimaat, maar slechts een minderheid snapt hoe je dit kunt verbeteren.

Thuiswerken
Sitske Mauritsz, directeur Hypotheken en Consumptief Krediet: “Als financiële dienstverlener vinden we het belangrijk dat onze klanten prettig én gezond kunnen wonen, werken en leven. De luchtkwaliteit binnenshuis is van invloed op onze gezondheid. Zeker nu we meer thuiswerken, is het nog belangrijker geworden dat de lucht die je binnen inademt gezond is.”

NN is o.a. een pilot met slimme sensoren gestart die de luchtkwaliteit in huis monitoren. Mauritsz: “Daarmee willen we meer te weten komen over wat consumenten denken en doen wanneer ze inzicht krijgen in de luchtkwaliteit in hun woning. Ook voeren we een representatief onderzoek uit naar de kennis en het gedrag van Nederlanders over dit onderwerp. Daarnaast gaan we samen met TNO inzicht en informatie bieden waarmee je het binnenklimaat kan verbeteren. En zijn we met hypotheekadviseurs in gesprek over hoe we samen onze klanten kunnen helpen om hun huis zo gezond mogelijk te maken.”

GEEN REACTIES