Nederlander blijft onbekommerd na stormwaarschuwing

Nederlander blijft onbekommerd na stormwaarschuwing
© KirstentB, Pixabay

Storm Ciarán heeft in Nederland enkele doden en gewonden geëist en verder vooral materiële schade opgeleverd. Interpolis meldt tot nu toe 130 particuliere schademeldingen. Volgens de ANWB waren er gisteren minder files, wat betekent dat automobilisten haar waarschuwing hebben opgevolgd en meer thuis zijn gaan werken. Maar over het algemeen blijken Nederlanders vrij nonchalant als het om stormwaarschuwingen gaat.

Dat meldt vergelijkingssite Overstappen.nl na eigen onderzoek. Zo bereidt de helft van de Nederlanders zich helemaal niet goed voor op een storm en neemt ook de waarschuwingen niet serieus. De meeste mensen denken dat zijzelf en hun bezittingen er wel ongedeerd vanaf komen bij stormweer.

Verder volgt 48 procent van de Nederlanders de adviezen van het KNMI niet op als er code geel of oranje is aangekondigd en gaat toch de weg op. Hetzelfde geldt ook voor het nemen van voorzorgsmaatregelen voor een storm: 55 procent zet zijn auto niet op een veilige plek als er een storm is voorspeld.

Daarnaast heeft bijna 80 procent zijn of haar huis niet extra verzekerd tegen schade door storm, en 58 procent heeft geen extra verzekering voor de auto. Ook blijkt uit het onderzoek dat bijna de helft geen idee heeft dat er een hoger eigen risico geldt bij stormschade aan het huis. Dit is meestal tussen de € 225,- en € 500,-.

2022 recordjaar

Toch veroorzaken stormen in Nederland elk jaar voor honderden miljoenen euro’s aan schade bij woningen. Storm Poly zorgde eerder dit jaar voor tussen de 50 en 100 miljoen euro aan schade aan woningen, auto’s en bedrijfsgebouwen. 2022 was zelfs een recordjaar met 886 miljoen euro aan schade. Elk jaar zijn er dus duizenden Nederlanders die na een storm gedupeerd achterblijven met een beschadigd huis of vernielde auto. Enige bewustwording van de risico’s is dus wel gewenst.

Bron: Overstappen.nl

 

 

GEEN REACTIES