Munich Re biedt herverzekeringsdekking voor drones

copyright Pixabay

De Amerikaanse tak van herverzekeraar Munich Re lanceert voor Amerikaanse verzekeraars een verzekeringsproduct voor drones.

Het gaat specifiek om een aansprakelijkheidsproduct dat kan worden toegevoegd aan een reguliere AVB. Het betreft alleen drones die lichter zijn dan 28 kilo. De herverzekeringsdekking bedraagt maximaal $ 1 mln, aldus een woordvoerder van Munich Re tegenover Business Insurance.

Het verzekeringsproduct richt zich in het bijzonder op middelgrote ondernemingen en agrarische bedrijven die drones gebruiken in hun bedrijfsvoering. De polis sluit aan bij de regelgeving omtrent onbemande vliegobjecten die vorig jaar in de VS van kracht werd. Deze regelgeving leidde tot een breed spectrum van commercieel drone-gebruik, aldus Munich Re. De toepassingen lopen uiteen van fotografie en beveiliging tot brandbestrijding en rechtshandhaving. Maar ondanks de groei van deze toepassingen gaven de reguliere aansprakelijkheidsverzekeringen in de VS tot nog toe beperkte dekking op het gebruik van drones. Bovendien gaven verzekeraars tegenstrijdige signalen af over wat nu wel en niet gedekt was en wat een drone nu eigenlijk is. De polisvoorwaarden hieromtrent bleken vaag en onduidelijk: is een drone nu een vliegtuig of niet? In een standaard AVB wordt schade door een vliegtuig namelijk niet gedekt.

In Nederland kunnen bedrijven alleen op basis van een vergunning van het Instituut voor de Leefomgeving met drones werken. Een aparte verzekering is daarvoor verplicht. Doorgaans gaat het om een vergunning voor een specifiek project. Bedrijfsvergunningen worden pas verstrekt als een onderneming een aantal projectvergunningen toegekend heeft gekregen en zijn slechts één jaar geldig.

GEEN REACTIES