MoneyView: steeds meer hypotheken met duurzaam tintje

moneyview: meer duurzame hypotheekproducten

Steeds meer hypotheekverstrekkers bieden mogelijkheden om meer of goedkoper te lenen als het geld gebruikt wordt voor een duurzame woning of voor het verduurzamen van de woning. Dat concludeert MoneyView in het Special Item Hypotheken van oktober 2021. Andere opvallende ontwikkelingen zijn dat de aflossingsvrije hypotheek populairder wordt en dat er steeds meer hypothecaire leningen in box 3 afgesloten worden.

Duurzame leningen

MoneyView ziet dat er steeds meer hypotheken komen die op een of andere manier duurzaamheid stimuleren. Zo zijn er nu elf producten die een energielabelkorting bieden, ofwel een lagere hypotheekrente als de woning een voldoende goed energielabel heeft. Vorig jaar waren dat er nog maar vijf.

Ook het aandeel hypotheken waarbij een energiebespaarbudget gesloten kan worden, is flink toegenomen, namelijk met 17%. Bij 41 van de 54 hypotheken is dit energiebespaarbudget te krijgen. Dit houdt in dat er tot 6% bovenop de woningwaarde geleend kan worden, mits dit bedrag aan erkende energiebesparende maatregelen wordt besteed.

Een derde voordeel voor energiebesparende maatregelen is te behalen via een speciaal leningdeel met een lagere rente, bedoeld om duurzame maatregelen mee te betalen. Dit is inmiddels een optie bij 12 producten. Het aparte lening deel wordt altijd afgesloten in combinatie met een gewone hypotheek. Het rentevoordeel verschilt per hypotheekverstrekker maar ligt vaak boven de 0,5 procentpunt. Het maximale bedrag voor het duurzame leningdeel is beperkt, in veel gevallen tot ongeveer 25.000 euro.

Meer aflossingsvrije hypotheken

De oververhitte woningmarkt, in combinatie met de lage rente, heeft als bijeffect dat steeds vaker gekozen wordt voor een hypotheek die deels aflossingsvrij is. Hoewel de rente al enige tijd niet meer aftrekbaar is voor nieuwe aflossingsvrije hypotheken, is het verschil tussen de bruto en netto maandlast niet zo groot meer dat dit afsluiters ervan weerhoudt voor aflossingsvrij te kiezen. Bovendien merkt MoneyView op dat de relatief lage maandlasten van een deels aflossingsvrije hypotheek in sommige gevallen noodzakelijk zijn om bij de huidige prijzen een huis te kunnen kopen.

Meer hypotheken in box 3

Niet alleen nieuwe aflossingsvrije hypotheken komen voor de belasting in box 3 terecht, ook annuïtaire en lineaire hypotheken kunnen daar hun plaats krijgen. Dat kan overigens alleen bij nieuw afgesloten hypotheken. Bestaande hypotheken blijven in box 1 tot de renteaftrek na 30 jaar is gestopt of de lening is afgelost. Doordat in box 3 het vermogen wordt verminderd met de schulden, kan een hypothecaire lening in die box een gunstig effect hebben op de totaal te betalen belasting, zeker nu de fiscale voordelen van een lening in box 1 steeds verder beperkt worden. Bij bijna alle geldverstrekkers is het mogelijk een box 3-hypotheek af te sluiten. In bijna 30% van de gevallen wordt het maximale te lenen bedrag dan wel beperkt tot 50% tot 90% van de woningwaarde.

Bron: MoneyView Special Item Hypotheken 2021

GEEN REACTIES