MoneyView: spaarrente blijft verder dalen

copyright Pixabay

De rente op zowel dagelijks opvraagbare spaarrekeningen als op deposito’s, daalde in het tweede kwartaal verder, zo blijkt uit de MoneyView Spaarrente Barometer.

Het gemiddelde rentepercentage van dagelijks opvraagbare spaarrekeningen daalde met 0,02 procentpunt naar 0,21%. MoneyView signaleert dat er voor het eerst een partij is die de rente met minder dan 0,05% verlaagt. Knab voerde een verlaging door met 0,04%. Nu de rentetarieven al dicht bij nul procent liggen, is het volgens het onderzoeksbureau denkbaar dat meerdere aanbieders in de toekomst hun spaarrentes met minder dan 5 basispunten zullen verlagen. Opmerkelijk is trouwens dat MoneyView haar voorspelling van een half jaar geleden, dat de grootbanken hun spaarrente naar nul gaan brengen, niet herhaalt. Blijkbaar durven banken als ING en ABN Amro het toch niet aan om deze psychologische stap te nemen.

Net als in het eerste kwartaal wordt de hoogste rente vergoed op de online variant van de DHB CombiSpaarrekening van DHB Bank, namelijk 0,55%. Bij dit product geldt echter een beperkende voorwaarde in de vorm van een aankondigingstermijn van 99 dagen. Voor spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden bedraagt de hoogste rente op dit moment 0,35%. Deze rente wordt door zowel a.s.r. als LeasePlan Bank aangeboden voor respectievelijk de Internet Spaarrekening en Flexibel Sparen.

De gemiddelde rente op lange termijndeposito’s daalde in het tweede kwartaal licht, ondanks dat enkele partijen verhogingen doorvoerden. Onder meer de Estse aanbieder Bigbank, waar de spaarder nu de hoogste rente kan vinden op 1- en 10-jarige deposito’s . De hoogste rente voor een deposito met een looptijd van 5 jaar (1,81%) wordt momenteel aangeboden door het Portugese Banco BNI. Deze partij wordt in Nederland vertegenwoordigd door het online spaarplatform Savedo.

GEEN REACTIES