Mogelijkheid pensioenknip stopt per 1 januari

Minder dan 1% maakte gebruik van de pensioenknip en zullen er in pensioen op achteruitgegaan.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma schrijft aan de Tweede Kamer dat zij de tijdelijke regeling Pensioenknip die afloopt op 31 december 2013 niet zal verlengen.

Met de regeling krijgen pensioengerechtigden de kans de pensioenuitkering op de ingangsdatum te splitsen in een direct ingaande tijdelijke uitkering van maximaal vijf jaar en een daarop aansluitende levenslange uitkering. De maatregel werd in 2008 van kracht. Op dat moment was de rente laag en leefde de illusie dat die in de loop van de jaren zou aantrekken.

Het tegendeel bleek het geval. Binnenkort bereiken de eerste gebruikers de maximale termijn van vijf jaar en moeten zij het resterende kapitaal omzetten in een levenslange uitkering. Naar alle waarschijnlijkheid is het pensioen van deze gebruikers lager dan wanneer zij direct een levenslang pensioen hadden aangekocht. Verder ziet Klijnsma als bezwaren dat het pensioenknippen complex en adviesgevoelig is. Het leidt bovendien tot extra uitvoeringskosten voor de verzekeraar die uiteindelijk drukken op het rendement van de uitgestelde waarde. “Het behalen van een hoger pensioen wordt hierdoor moeilijk.”

Verder wijst zij op recente ontwikkelingen die de functie van de knip als het ware hebben overgenomen. “Ik wijs bijvoorbeeld op de mogelijkheid dat deelnemers sinds de invoering van de Pensioenwet een keuze hebben om via het “life-cycle” beleggen kapitaal op te bouwen en op ‘duration matching’ (het afstemmen van de looptijd van obligaties op de verwachte uitkeringsduur van het aan te kopen pensioen). Deze mogelijkheden hebben de afgelopen jaren hun volledige werking in de praktijk gekregen.”

GEEN REACTIES