Minder auto-inbraken in 2019, maar niet in Noord-Nederland

pixabay

Het aantal auto-inbraken is vorig jaar met ruim 9% afgenomen naar 48.499. Alleen in Groningen, Friesland en Drenthe werd een stijging genoteerd.

Dat blijkt uit cijfers van de politie, waarop vergelijkingssite Independer een analyse heeft losgelaten. De grootste daling vond plaats in de provincie Zeeland, waar het aantal auto-inbraken met meer dan een derde afnam. Ook Noord-Holland is qua daling vermeldenswaard. Dit is voor dit item nu niet meer de nummer-1-provincie. In Zuid-Holland vinden nu de meeste auto-inbraken plaats.

Een uitzondering op de dalende trend vormen de noordelijke provincies. In Groningen steeg het aantal auto-inbraken met 21% naar 667, in Friesland met 4% naar 446 en in Drenthe met 2% naar 381. Deze cijfers vallen in absolute zin overigens in het niet bij een stad als Amsterdam. Deze stad blijft met 6.367 inbraken in 2019 koploper. In de hoofdstad is overigens wel een forse daling te zien: bijna 1.200 inbraken minder dan in 2018 (-16%).

Independer wijst erop dat all riks- en beperkt cascopolissen doorgaans een standaarddekking bieden (en dus geen volledige dekking) voor ingebouwde fabrieksaccessoires en voor accessoires die naderhand zijn geplaatst. Voor losse spullen in de auto is geen dekking bij allrisk/beperkt casco maar alleen een beperkte dekking (tot een paar honderd euro) op de inboedelverzekering. Wil een verzekerde meer dekking voor losse spullen in de auto dan kan er worden gekozen voor een aanvullende buitenshuis-dekking. De dekkingen en voorwaarden hiervan verschillen sterk per verzekeraar, waarschuwt de vergelijkingssite.

GEEN REACTIES