Meevaller: Wft-examens worden goedkoper

Meevaller: Wft-examens worden goedkoper
© Pixabay

Het legestarief voor Wft-examens daalt per 1 april 2019 van €67,- naar €60,-. De bijzondere examens worden duurder: €80,-. Dit meldt het Ministerie van Financiën.

De nieuwe tarieven gaan gelden voor de tweede PE-periode, van 1 april 2019 tot en met 31 maart 2022. Reden voor de verlaging is de daling van de uitvoeringskosten van DUO. Momenteel dekt het ministerie van Financiën de kosten voor het CDFD voor 81% uit leges en voor 19% uit de algemene middelen door middel van een subsidie van € 436.000,-. Deze subsidie komt te vervallen, waardoor alle kosten uit de leges moeten worden gedekt. Desondanks verwacht het Ministerie van Financiën dat het stelsel over de jaren heen in zijn geheel kostendekkend blijft, als jaarlijks tussen de 70.000 en 80.000 examens worden afgelegd.

Bijzondere examens
Wanneer een houder van een diploma of erkenning niet binnen de eerste PE-periode (1 april 2017 tot en met 31 maart 2019) een PE-examen met goed gevolg heeft afgelegd, verliest hij zijn bevoegdheid om advieswerkzaamheden te verrichten. Het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft biedt in dat geval de mogelijkheid om een bijzonder examen af te leggen, om de bevoegdheid te laten herleven. Na 31 maart 2019 kan deze situatie zich voor het eerst voordoen. Voor deze bijzondere examens worden hogere uitvoeringskosten gemaakt dan voor de reguliere examens, omdat ze slechts een paar maal per jaar worden afgelegd.

Het legestarief is gebaseerd op de aanname dat maximaal 150 bijzondere examens per jaar afgenomen gaan worden. De te dekken aanvullende uitvoeringskosten van DUO en het CDFD bedragen dan per jaar naar verwachting € 12.000,-.

Bron: Ministerie van Financiën

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES