Meerderheid van mensen met Long Covid raakt arbeidsongeschikt

Meerderheid van mensen met Long Covid raakt arbeidsongeschikt
© Karolina Grabowska, Pexels

De meeste mensen die een WIA-beoordeling krijgen vanwege langdurige coronaklachten worden volledig arbeidsongeschikt verklaard. Dat blijkt uit actuele gegevens over de WIA-beoordelingen van het UWV.

Er zijn dit jaar tot nu toe 1239 WIA-beoordelingen uitgevoerd bij mensen met Long-Covid. Een klein aantal personen, 9 procent van het totaal, is volledig én duurzaam arbeidsongeschiktheid verklaard en krijgt nu een zogeheten IVA-uitkering. In de meeste gevallen, 50 procent van het totaal, betreft het een zogeheten WGA 80-100 uitkering. Dit betekent dat iemand op dit moment volledig arbeidsongeschikt is, maar dat verbetering van de belastbaarheid niet wordt uitgesloten.

Bij 25 procent van de mensen wordt een uitkering toegekend vanwege gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid (WGA 35-80). De rest, zo’n 16 procent van de mensen die een keuring krijgen, is minder dan 35 procent arbeidsongeschikt verklaard. De wet bepaalt dat er geen recht is op een arbeidsongeschiktheidsuitkering als de achteruitgang in loon minder dan 35 procent is.

Uitkomst onveranderd

In juni deelde het UWV voor het eerst gegevens over de WIA-beoordelingen die sinds begin dit jaar gedaan worden bij mensen die al twee jaar ziek zijn vanwege coronaklachten. In de eerste vijf maanden van 2022 waren 736 beoordelingen gedaan. Sindsdien is het aantal gestegen naar in totaal 1239 beoordelingen eind september. Maart is nog steeds de maand met de meeste beoordelingen, 240. Daarna daalde het aantal beoordelingen naar 85 in juni, maar inmiddels lijkt er weer sprake van een stijging, met 108 beoordelingen in juli, 126 in augustus en 184 in september.

De uitkomst van de beoordelingen is vrijwel onveranderd ten opzichte van de cijfers tot en met mei. In 84 procent van de gevallen wordt een uitkering toegekend, dat was 85 procent.

Werknemers die twee jaar ziek zijn en daardoor niet of minder kunnen werken hebben mogelijk recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering, in het kader van de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). Het UWV bepaalt of mensen daarvoor in aanmerking komen. Bij de WIA-beoordelingen kijkt een verzekeringsarts naar de beperkingen en de (resterende) arbeidsmogelijkheden van een cliënt. Een arbeidsdeskundige kijkt vervolgens welk werk iemand nog kan doen en hoeveel hij/zij daarmee kan verdienen ten opzichte van het oude loon, de zogeheten restverdiencapaciteit.

De achteruitgang ten opzichte van dat oude loon bepaalt de mate van arbeidsongeschiktheid. Dit verklaart ook dat bij mensen met vergelijkbare klachten de WIA-beoordeling tot een verschillende uitkomst kan leiden.

Onderzoek

Het UWV laat een landelijk onderzoek doen naar de maatschappelijke impact van de pandemie op de arbeidsongeschiktheid en de gevolgen voor gezondheid en arbeidsdeelname. Het onderzoek is vanuit district Limburg opgezet in samenwerking met het Zuyderland ziekenhuis. De eerste resultaten van het onderzoek worden op korte termijn verwacht.

Daarnaast is er onderzoek gedaan naar de belemmeringen die patiënten met het post-COVID-syndroom ervaren. Hiervoor is samengewerkt met C-support, de organisatie die patiënten met langdurige coronaklachten ondersteunt. Ook die resultaten worden binnenkort verwacht.

Bron: UWV

GEEN REACTIES