Meer schadeclaims door diefstal e-bikes

© Pixabay.com

De drie grootste fietsverzekeraars in Nederland keerden in 2015 voor €10,5 aan schadeclaims uit vanwege diefstal van e-bikes. Dit meldt de NOS.

Stijging
Geschat wordt dat er vorig jaar ongeveer 25.000 elektrische fietsen zijn gestolen. Verzekeraars zeggen dat het aantal diefstallen van e-bikes het afgelopen jaar weer flink is gestegen. Zo zegt fietsverzekeraar ENRA twintig procent meer te hebben uitgekeerd na diefstal van e-bikes. ‘In 2015 was het aantal diefstallen echt extreem. We zien een duidelijke stijging’, aldus directeur Douwe Boeijenga van fietsverzekeraar ENRA. Ook Unigarant, het verzekeringsbedrijf van de ANWB, bevestigt dat het afgelopen jaar weer beduidend meer elektrische fietsen zijn gestolen.

Cijfers
Dat er steeds meer elektrische fietsen worden gestolen, is in elk geval voor een deel een gevolg van het groeiende aantal e-bikes in Nederland. Exacte cijfers zijn er niet, omdat in aangiftecijfers van de politie geen onderscheid wordt gemaakt tussen gewone en elektrische fietsen. In totaal zijn er momenteel 1,5 mln e-bikes in Nederland.

Aanpak
Politie en verzekeraars gaan de golf aan diefstallen van elektrische fietsen aanpakken. De politie gaat meer lokfietsen inzetten om bendes van professionele fietsendieven op te sporen. Verzekeraars vinden verder dat fietseigenaars nog te laks zijn met het beveiligen van hun e-bike. Ze wijzen op het belang van extra sloten. Verder vragen ze gemeenten om meer ijzeren hekjes te plaatsen, waar de fietsen aan vastgezet kunnen worden.

Bron: NOS.nl

GEEN REACTIES