Meer brandschade door vuurwerk

© Stichting Salvage

Tijdens de jaarwisseling kwamen er 91 brandmeldingen binnen (34 op oudejaarsdag en 57 op nieuwjaarsdag). In 39 gevallen (42,9 procent) was vuurwerk de vermoedelijke oorzaak.

Sinds 2010 is er een duidelijke toename van het aantal vuurwerkgerelateerde branden tijdens de jaarwisseling. Dit meldt de Stichting Salvage. Met 91 meldingen was het voor Stichting Salvage een normale jaarwisseling.

Vuurwerk vermoedelijke oorzaak
Op oudejaars- en nieuwjaarsdag werden 39 branden waarschijnlijk door vuurwerk veroorzaakt. In 2011 was 0,8 procent van alle Salvagemeldingen vuurwerkgerelateerd. In de jaren daarna is dit tot 1,4 procent in 2015 gestegen.

Grote of zeer grote branden
Van de branden waren er 7 groot of zeer groot (2 op oudejaarsdag en 5 op nieuwjaarsdag). Deze aantallen komen overeen met die tijdens vorige jaarwisselingen. Alleen de jaarwisseling 2014-2015 vormde hier met 15 grote en zeer grote branden een uitzondering op.

Dit geldt ook voor het aantal betrokken objecten. Deze jaarwisseling waren het er 126 en dat ligt in lijn met vorige jaarwisselingen, maar de jaarwisseling 2014-2015 vormde ook daar met 181 objecten een uitzondering op.

GRIP-meldingen
Dit jaar werden drie van de grote of zeer grote branden tot een GRIP-melding opgeschaald (alle op nieuwjaarsdag): in Tilburg, Veenendaal en Amsterdam. De brand in Tilburg, in een appartementencomplex, werd waarschijnlijk door vuurwerk veroorzaakt.

Bron: persbericht Stichting Salvage

GEEN REACTIES