Meer autoleningen voor een lager bedrag

Aantal autoleningen stijgt met een derde, leenbedrag daalt
© Pixabay

Het aantal aanvragen voor autoleningen is fors gestegen in 2017. Nederlanders lenen dit jaar 32 procent vaker voor de financiering van een auto. Het gemiddelde leenbedrag is echter met 337 euro gedaald van 9.491 euro naar 9.154 euro, een daling van ruim 3,5% ten opzichte van 2016. In 2016 was er ook al sprake van een daling van het leenbedrag, toen nog met zo’n 14%.

Dit blijkt uit het jaarlijks terugkerende Autolening Onderzoek van Geldshop. De onafhankelijke intermediair onderzocht duizenden aanvragen voor een autolening uit de eerste acht maanden van 2017 en vergeleek deze met de aanvragen uit dezelfde periode in 2016.

Mede door de lagere gevraagde leenbedragen werden dit jaar 49% minder aanvragen afgewezen vanwege een overschrijding van de maximale leencapaciteit. Daartegenover staat dat het aantal afwijzingen vanwege een negatieve BKR-registratie steeg, met 69%.

Jongeren lenen het vaakst
Autoleningen worden vooral aangevraagd door jongvolwassenen van 18 tot 30 jaar oud. Vaak wonen ze nog thuis: het aantal leningaanvragen van thuiswonenden is dit jaar gestegen met ruim 213%. Het gemiddelde leenbedrag in deze leeftijdsgroep is echter wel het laagst van alle leeftijdsgroepen, namelijk 7.778 euro.

Ouderen tussen de 51 en 64 jaar vragen gemiddeld het hoogste leenbedrag aan voor het financieren van een auto. Het gewenste leenbedrag onder deze groep ouderen is gemiddeld 11.805 euro.

Gelderse man is kampioen geld lenen voor auto
Op provinciaal niveau bestaan er grote verschillen in leengedrag. Zo willen Gelderse mannen dit jaar het meeste lenen voor een auto: €10.899 euro. Vrouwen in Limburg vragen gemiddeld het laagste leenbedrag, namelijk 6.362 euro.

Bron: Geldshop

 

 

GEEN REACTIES