Maximum vergoeding vrije advocaatkeuze bijna gehalveerd

Beroepsverbod voor 10 hypotheekadviseurs ABN AMRO
© Pixabay

Verzekeraars hebben bij rechtsbijstandpolissen de maximum vergoeding voor externe juridische hulp de afgelopen jaren teruggebracht met 44%.

Dat blijkt uit een onderzoek van MoneyView naar de markt voor rechtsbijstandverzekeringen. De gemiddelde vergoeding voor externe kosten voor vrije advocaatkeuze bij zogeheten ‘niet-verplichte procesvertegenwoordiging’ was in 2015 nog €20.000. Dit jaar is dit nog maar ongeveer €11.000. Vertegenwoordiging door een advocaat is niet verplicht bij zaken die behandeld worden door de kantonrechter, zoals huurzaken, arbeidsrechtelijke geschillen of conflicten over een consumentenkoop.

Bij maar liefst 87% van de onderzochte producten is volgens MoneyView de maximale vergoeding voor vrije advocaatkeuze zonder verplichte procesvertegenwoordiging lager dan de standaard maximale vergoeding voor externe kosten. Een derde van de rechtsbijstandverzekeringen hanteert daarbij ook nog eens een lager verzekerd bedrag bij een arbeidsrechtelijk geschil. Bijna tweederde van de producten heeft een eigen risico voor vrije advocaatkeuze.

Op het criterium ‘prijs’ scoren de producten van ASR, Lancyr en Unive vijf sterren. Op het criterium voorwaarden zijn dit ABN Amro, Vereniging Eigen Huis en opnieuw Lancyr.

Bron: MoneyView

GEEN REACTIES