Maximale kredietvergoeding stijgt naar 15%

Maximale kredietvergoeding stijgt naar 15%
© martaposemuckel, Pixabay

De maximale rente op consumptief krediet die aanbieders mogen rekenen stijgt per 1 januari van 14% naar maximaal 15%. Geld lenen, rood staan en kopen op afbetaling kunnen daardoor duurder worden.

Deze stijging komt door de voorgenomen verhoging van de wettelijke rente van 6% naar 7%. Deze is gekoppeld aan de rente van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB heeft de rente het afgelopen half jaar verder verhoogd om de inflatie te beteugelen.

De maximale kredietvergoeding bestaat uit 2 delen: de variabele wettelijke rente en een maximale opslag. Door de stijging van de wettelijke rente gaat nu ook de totale maximale kredietvergoeding omhoog. De maximale opslag biedt kredietverstrekkers een mogelijkheid om het risico op wanbetaling te beprijzen, kosten te dekken en een rendement te behalen. Die opslag is in juni 2022 verlaagd van 12% naar 8% en blijft zo.

Het ministerie van Financiën waarschuwt consumenten voor het te makkelijk aangaan van een lening. Door de oplopende rente kunnen mensen duurder uit zijn, ook bij een kortlopende lening.

Bron: Ministerie van Financiën

GEEN REACTIES