Marsh rapporteert grootste stijging zakelijke verzekeringspremies sinds 2012

Marsh rapporteert grootste stijging zakelijke verzekeringspremies sinds 2012
© Pixabay

Zakelijke verzekeringspremies zijn wereldwijd het eerste kwartaal van 2019 met gemiddeld 3% gestegen. Dit is de grootste premiestijging sinds 2012. Het is het zesde opeenvolgende kwartaal van premiestijgingen en het tweede opeenvolgende kwartaal dat de premies in alle regio’s van de wereld stegen.

Dat blijkt uit de periodieke Global Insurance Market Index van assurantiemakelaar Marsh. Vooral de premies in de sectoren Property en D&O (zakelijke aansprakelijkheid) droegen bij aan de stijging.

De grootste premiestijging vond plaats in de Pacific-regio; die is daar al acht kwartalen aan de gang, met dubbele cijfers. In Europa bedroeg de toename het afgelopen kwartaal gemiddeld ruim 2%.

Natuurrampen
Wereldwijd namen de premies voor property risks het afgelopen kwartaal met gemiddeld 5% toe, deze stijging lag iets boven die van de voorgaande vier kwartalen. De stijging van deze premies is al gaande sinds het vierde kwartaal van 2017, toen een groot aantal natuurrampen plaatsvond (o.a. de orkanen Harvey, Irma en Maria).

De premies voor ongevallenverzekeringen daarentegen daalden wereldwijd gemiddeld met 1%, een trend die in 2013 startte.

In het algemeen, kijkend naar de meeste producten en regio’s, bleef de markt stabiel. De premies schommelden rond het gemiddelde, aldus het rapport.

Europa
In (continentaal) Europa stegen de premies voor het tweede opeenvolgende kwartaal. De stijging bedroeg gemiddeld 2% in Q1 2019, tegenover 1,5% in Q4 2018. Schadeverzekeringen werden werden in Q1 gemiddeld 4,2% duurder – het vierde kwartaal van prijstoename in de afgelopen vijf jaar. Deze premiestijging wordt vooral toegeschreven aan vermindering van beschikbare verzekeringscapaciteit. Premies voor ongevallenverzekeringen in Europa daalden met 0,9%. Deze daling is al in 22 van de 24 afgelopen kwartalen aan de gang.

Bron: Marsh

GEEN REACTIES