2017 wordt jaar met grootste schade door catastrofes

2017 wordt jaar met grootste schade door catastrofes
© Pixabay

2017 wordt het duurste jaar tot nu toe als het gaat om economische schade veroorzaakt door natuurrampen en andere catastrofes. Dit meldt Sigma, het onderzoeksinstituut van herverzekeraar Swiss Re. De verzekerde schade ten gevolge van catastrofes bedroeg 144 miljard dollar in 2017. Dit betreft zowel schade veroorzaakt door natuurrampen als door menselijk handelen.

De totale economische schade komt uit op 337 miljard dollar. Dit is bijna het dubbele van de 180 miljard dollar in 2016, en ligt flink boven het gemiddelde van 190 miljard dollar jaarlijkse schade over het afgelopen decennium. Uitgesplitst is in 2017 330 miljard veroorzaakt door natuurrampen zoals zware stormen, bosbranden, overstromingen en andere rampen ten gevolge van het weer en 7 miljard veroorzaakt door menselijk handelen.

De Sigma-onderzoekers constateren ook dat de ‘global catastrophe protection gap’ – het verschil tussen de totale schade en de verzekerde schade – flink hoger ligt dan in 2016: 193 miljard t.o.v. 124 miljard dollar.

Orkaanseizoen
De meeste schade door natuurrampen komt op het conto van drie orkanen: Harvey, Irma en Maria, die een spoor van verwoesting achterlieten in het Caribisch gebied, Puerto Rico, Texas en delen van Florida. De stormen resulteerden in economische verliezen van 217 miljard dollar, waarvan 92 miljard dollar verzekerde schade. Hoewel nog niet alle claims zijn verwerkt, verwacht Sigma dat het orkaanseizoen van 2017 het duurste ooit is. Ook verzekerde schades door toedoen van bosbranden waren in 2017 de hoogste ooit gemeten: 14 miljard dollar.

Ten gevolge van de catastrofes verloren in totaal ruim 11.000 mensen het leven of werden vermist; miljoenen raakten dakloos.

Bron: Swiss Re

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES