Interpolis wil planten op het dak

Interpolis wil planten op het dak
© Pixabay

Sedumplanten op het dak kunnen het aantal schademeldingen door extreme neerslag verminderen. Achmea-label Interpolis wil daarom nog dit jaar 70.000 vierkante meter platte daken transformeren naar zogeheten Groene Daken.

Interpolis ziet het aantal schademeldingen aan woningen door extreem weer gestaag stijgen. Sinds 2011 nam het aantal schademeldingen toe van 5900 naar ruim 7300 in 2018, een stijging van 23,7%. Vooral platte daken hebben het zwaar te verduren en lopen sneller schade op door extreem weer. In 2011 herstelde Interpolis voor 5,5 miljoen euro aan neerslagschade; in 2018 voor 9 miljoen.

Een laagdrempelige manier om neerslagschade te voorkomen, is beplanting. Groene Daken nemen bij neerslag 25 liter water per vierkante meter op en houden dit ook vast, totdat het water alsnog op normale wijze wordt afgevoerd. Zo verlicht een Groen Dak de druk op het dak zelf en de reguliere waterafvoerkanalen. Een Groen Dak gaat volgens de verzekeraar twee keer zo lang mee, doordat de sedumplantjes scheurvorming aan het dak door UV-straling voorkomen. En het isoleert: de beplanting kan de temperatuur binnen vier graden verlagen, claimt de verzekeraar.

Overigens daalt ook de omgevingstemperatuur met twee graden dankzij de beplanting. Zo worden de beruchte ‘hitte-eilanden’ in versteende leefomgevingen tegengegaan. Ten slotte hebben de planten een positief effect op de lokale biodiversiteit. Hoe groot die bijdrage is, onderzoekt Interpolis de komende periode samen met De Bijen- en Vlinderstichting.

Ambitie
Interpolis ziet het als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om laagdrempelige oplossingen te zoeken voor uitdagingen van vandaag en de toekomst. Het participeren op schade door een verandering van het weer is zo’n uitdaging. Een Groen Dak is een van de oplossingen. “Daarom spreken wij de ambitie uit om nog dit jaar 70.000 vierkante meter grijze daken te transformeren naar Groene Daken”, aldus Youri van der Avoird, propositiemanager Slimme Oplossingen Wonen bij Interpolis.

Huiseigenaren en VVE’s reageerden positief, bleek uit een pilot in Tilburg. Van der Avoird: “Bewoners zijn trots dat ze zelf op een laagdrempelige manier een positieve bijdrage kunnen leveren aan hun leefomgeving én ook nog eens schade kunnen voorkomen.”

Bron: Interpolis

GEEN REACTIES