Marsh: premies grootzakelijke markt stijgen flink door

Verzekeringsmakelaar Marsh zag de premies voor de zakelijke markt gemiddeld met maar liefst 8% stijgen in het derde kwartaal. De stijging is vooral te zien bij de grote accounts.

Dat liet het management deze week weten tijdens een conference call. Het zogeheten Global Insurance Market Index-rapport is nog niet officieel gepubliceerd, maar de makelaar gaf tijdens de call wel enkele gegevens vrij. Website Commerical Risk Online bericht hierover. De cijfers per regio zijn nog niet beschikbaar.

Volgens Marsh kwam de gemiddelde premiestijging in het derde kwartaal uit op 8%, en dat is meer dan het tweede kwartaal (6%) en het eerste kwartaal (2%) van dit jaar. In de afgelopen twee jaar zijn de premies elk kwartaal gestegen, wat een teken is van een verhardende markt. Voor 2020 verwacht de verzekeringsmakelaar dat de premies verder doorstijgen.

Wel zijn er flinke verschillen binnen de markt. Zo stijgen de premies van de property-polissen aanmerkelijk sneller met 10% (net als het tweede kwartaal). De premies voor financiële en bestuurdersaansprakelijkheid stegen met maar liefst 14%. Verzekeraars zien bij deze categorieën een combinatie van toenemende verliezen door hogere schades en te lage premies in het verleden. Bij ongevallen- en arbeidsongeschiktheidspolissen bleven de premies daarentegen tamelijk stabiel. Verder benadrukt Marsh dat de premies voor grote bedrijven sneller stijgen dan voor middelgrote en kleinere bedrijven.

De makelaar verwacht dat de cyclus voor premiestijgingen minder lang zal duren dan in het verleden. Door betere informatievoorziening, door onder meer data-analyse, worden risico’s sneller inzichtelijk, denkt Marsh. Dit zal een matigend effect hebben op de stijging. Daarnaast kunnen bedrijven sneller maatregelen nemen om schade te voorkomen.

Bron: Marsh, Commercial Risk Online

GEEN REACTIES