Nibud, SVB en Pensioenfederatie lanceren geldwijzer nabestaanden

Nibud, SVB en Pensioenfederatie lanceren geldwijzer nabestaanden
© Pixabay

Het Nibud, de SVB en de Pensioenfederatie lanceren gezamenlijk de online tool geldwijzernabestaanden.nl. Deze tool geeft een overzicht op maat van de financiële regelingen na overlijden. De organisaties willen het hiermee voor consumenten makkelijker maken om uit te zoeken wat de financiële gevolgen van overlijden voor de nabestaanden zijn.

Nabestaandenpensioen
In 2018 verloren 56.000 samenwonenden en gehuwden, al dan niet met kinderen, hun partner door overlijden. Het hangt van het inkomen van de nabestaande en de eventuele aanvullende financiële regelingen af wat het effect hiervan is op het totale huishoudinkomen. Zonder nabestaandenpensioen halveert het inkomen al snel.

Overlijdensrisicoverzekering
Op de Geldwijzer nabestaanden vult de bezoeker een aantal vragen in over de eigen situatie. Vervolgens wordt men gewezen op bestaande regelingen en mogelijkheden om de eigen situatie te verbeteren: van de Algemene Nabestaandenwet, een op te bouwen nabestaandenpensioen tot het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering.

Financiële rust
Arjan Vliegenthart, directeur Nibud: “Een overlijden geeft zoveel stress en emotie dat het fijn is als mensen zich niet ook nog met hun financiën hoeven bezig te houden. Als mensen vooraf al eens hebben uitgezocht wat er financieel gezien gebeurt na overlijden, hebben ze daar iets meer rust over”. Shaktie Rambaran Mishre, voorzitter Pensioenfederatie: “Belangrijk is dat mensen weten hoe ze hun geliefden financieel achterlaten. Wisselen van baan kan leiden tot een andere regeling. Het pensioenfonds wil dat mensen niet voor verrassingen komen te staan. Ook daarom hebben we deze wijzer ontwikkeld.” De Pensioendriedaagse, een initiatief van Wijzer in geldzaken, zal van 5 tot 7 november in het teken staan van het nabestaandenpensioen.

Bron: Nibud

GEEN REACTIES