Markt van oversluiters hypotheek is nog groot

Markt van hypotheekoversluiters is nog groot
© Pixabay

Hypotheekadviseurs kunnen hun klanten veel actiever benaderen om te checken of oversluiten loont. Ondanks het grote aantal oversluiters dat HDN eerder deze week bekend maakte, laten nog steeds veel woningbezitters geld liggen. Slechts iets meer dan een kwart van de oversluiters zette deze stap na te zijn benaderd door de financieel adviseur, bank of hypotheekaanbieder.

Veel huizenbezitter beginnen er niet aan: ze denken niet voor oversluiten van hun hypotheek in aanmerking te komen, of oversluiten lijkt hun te veel gedoe of te veel tijd te kosten. Dit blijkt uit onderzoek van DirectResearch in opdracht van SNS Bank.

De onderzoekers bevroegen 1.014 Nederlandse huizenbezitters naar hun oversluitgedrag. Van de respondenten heeft 47% erover gedacht om de hypotheek over te sluiten. Daarvan heeft 31% dit ook daadwerkelijk gedaan. Zij bespaarden gemiddeld €224 per maand, afhankelijk van het soort hypotheek:
● Aflossingsvrije hypotheek: tussen €20 en €450 per maand
● Annuïtaire hypotheek: tussen €20 en €1.000 per maand
● (Bank)spaarhypotheek: tussen €20 en €1.350 per maand
● Lineaire hypotheek tussen €150 en €200 per maand
● Beleggingshypotheek tussen €50 en €350 per maand

Van de huizenbezitters die hebben overgesloten, zette slechts 28% deze stap nadat ze pro-actief waren benaderd door hun financieel adviseur, bank of hypotheekaanbieder. De andere oversluiters namen de beslissing na berichten in de (social) media (25%), door advies van vrienden en familie (14%), of doordat ze er toevallig achterkwamen via de website, social-mediakanalen van een bank of hypotheekaanbieder (13%).

De resterende 53% van alle respondenten heeft er niet aan gedacht om de hypotheek over te sluiten omdat ze denken dat het niet relevant is (50%), ze geen tijd hebben om het uit te zoeken (8%), ze vinden dat het klinkt als te veel gedoe (8%); 37% noemt een andere reden zoals: heeft al een nieuwe hypotheek of een lage rente.

Bron: SNS

GEEN REACTIES