LLOYD’S INTELLIGENCE: Russisch koopvaardijschip opgebracht

Door Gepubliceerd op: 2 januari 2025

Bron: Lloyd’s-List-Intelligence

Russisch spionageschip EAGLE S

25 december 2025: 1e Kerstdag
De Finse kustwacht heeft het koopvaardijschip Eagle S opgebracht omdat de bemanning wordt verdacht van het opzettelijk saboteren van kabels.
De tanker – die Russische olie vervoerde – wordt verdacht op 25 december 2025 de stroomkabel in de Baltische Zee tussen Finland en Estland te hebben doorgesneden.
D

Foto: Finse marine

Op de onderwaterfoto’s van de ‘Eagle S’ is te zien dat de romp aan de bakboordzijde op verschillende plaatsen beschadigd is. De Finse politie vermoedt dat die sporen veroorzaakt zijn door de ankerketting van de olietanker.

Sporen
De sporen versterken het vermoeden dat het schip zijn anker over de zeebodem heeft laten slepen en zo op kerstdag de elektriciteitskabel Estlink 2 tussen Finland en Estland heeft beschadigd. Eerder ontdekten Finse onderzoekers ook al een kilometerslang sleepspoor op de bodem van de Oostzee.

Het onderzoek naar het incident op kerstdag is nog in volle gang. De bemanning van de olietanker werkt mee aan de verhoren en de politie heeft apparatuur in beslag genomen die informatie bevat over de gevaren route.

Het schip bleek ramvol met spionageapparatuur te zitten. Bij nader onderzoek bleek de Eagle S te zijn uitgerust met speciale zend- en ontvangstapparatuur die werd gebruikt om marine activiteiten te monitoren, volgens een bron met directe betrokkenheid bij het schip.
Door die apparatuur was het in feite een spionageschip voor Rusland geworden.

Eén van de ankers ontbreekt.

Afluisterapparatuur in grote koffers
Lloyds List noemt de hitech apparatuur aan boord ‘abnormaal voor een koopvaardijschip’, zo verbruikte de apparatuur zeer veel stroom van de scheepsgenerator, wat herhaaldelijk leidde tot stroomstoringen. Zo zou de ‘afluister- en opnameapparatuur’ via ‘enorme draagbare koffers’ samen met ‘veel laptops’ aan boord van de tanker zijn gebracht. De laptops waren volgens Lloyds List voorzien van toetsenborden voor Turkse en Russische talen, ‘de zend- en ontvangstapparatuur werd gebruikt om alle radiofrequenties op te nemen en werd bij aankomst in Rusland uitgeladen voor analyse’.

Sensoren in Het Kanaal gedropt
Volgens Lloyd’s List hield het schip alle marineschepen en vliegtuigen van de NAVO in de gaten en beschikte het over gedetailleerde informatie over de toestellen en schepen. De apparatuur werd bediend door ‘Russische, Turkse en Indiase radio-officieren’, aldus Lloyd’s List. Eagle S zou volgens bronnen van Lloyds List ook ‘sensoren-achtige apparaten’ in het Kanaal hebben gedropt.

Strafrechtelijk onderzoek
Nadat de Eagle S was gezien op de plaats in de Finse Exclusieve Economische Zone (EEZ) waar de Estlink 2 kabel was doorgesneden, ging de Finse politie, in samenwerking met andere autoriteiten, aan boord van de 750 voet lange olietanker onder de vlag van Cook Islands en nam het in beslag in hun territoriale wateren. De Finse autoriteiten startten ook een strafrechtelijk onderzoek. Finse onderzoekers denken dat de Eagle S de schade kan hebben veroorzaakt door zijn anker over de zeebodem te slepen, meldde Reuters eerder.

Kabels doorgesneden
Woensdagmiddag plaatselijke tijd viel de kabel uit en bleef alleen de 358 MW Estlink 1 over die Finland met Estland verbindt, meldden de elektriciteitsnetbeheerders van de landen aan Reuters. De volgende dag zeiden functionarissen dat vier telecommunicatiekabels die Estland met Finland verbinden onder de Baltische Zee ook buiten dienst waren.

Beveiliging Estlink1
Als gevolg van de vermoedelijke sabotage verhoogt de NAVO haar aanwezigheid in de Baltische Zee en de VS mogelijk ook. Nadat Estland op 25 december te maken kreeg met stroomuitval na het verbreken van Estlink 2, vroegen functionarissen uit Estland, samen met die uit Finland, de NAVO om hulp bij het beschermen van de onderzeese stroomkabel Estlink 1, ongeveer 25 mijl naar het westen. Op vrijdag reageerde NAVO secretaris-generaal Mark Rutte door te zeggen dat de alliantie haar aanwezigheid in de Baltische Zee zal ‘versterken’.

De Estse marine de Raju, stuurde  een 148 voet lange patrouilleboot om Estlink 1 te beschermen. Die loopt van Helsinki, Finland naar Tallinn, Estland. ‘De Estse marine begint met de bescherming van de Estlink 1 zeekabel met het patrouilleschip Raju, in samenwerking met de Finse marine en de Supreme Allied Commander Europe van de NAVO (SACEUR) om de energieverbindingen tussen Estland en Finland veilig te stellen’, zei de Estse marine op Twitter.

Deel dit bericht, kies uw platform!

Hans van Ommen

Hans van Ommen