Limburg koploper bij cremeren

Uitvaartverzekeraars sluiten zich aan bij ‘schoneleibeleid’
© Pixabay

Limburg is de provincie waar verhoudingsgewijs het vaakst voor een crematie wordt gekozen, blijkt uit onderzoek van uitvaartverzekeraar Monuta.

Maar liefst 88% van de overledenen wordt er gecremeerd, tegenover 12% begrafenissen. Limburg wordt op de voet gevolgd door Drenthe waar de verhouding crematie-begrafenis op 84%-16% ligt. Noord-Brabant eindigt als derde met een 74% crematies tegenover 26% begrafenissen.

Landelijk ligt de verhouding op 67% crematies en 33% begrafenissen. Dat er vaker gecremeerd wordt dan begraven, zal ongetwijfeld samenhangen met het feit dat cremeren veel goedkoper is. Gemiddeld genomen kost een graf in Nederland ongeveer 3.000 euro tegenover iets minder dan 700 euro voor een ‘stille’ crematie. In Limburg is zo’n stille crematie (zonder dienst) het goedkoopst: gemiddeld 587 euro. In Friesland en Flevoland zijn de stille-crematietarieven opmerkelijk hoog: respectievelijk 913 en 892 euro. Het kan toeval zijn, maar in Friesland ligt het percentage crematies met 58% het laagst.

Overigens kiezen de meeste mensen bij een crematie voor het gebruik van de aula om er bijvoorbeeld een uitvaartbijeenkomst te houden, zo blijkt uit het Monuta-onderzoek. Gemiddeld genomen liggen de kosten daarvoor in Nederland op 1.336 euro. In Overijssel kost dit gemiddeld het meest (1.522 euro); in Gelderland het minst (1.246 euro). In Gelderland ligt meteen ook de goedkoopste locatie voor Nederland voor een crematie met dienst. In Overbetuwe zijn de kosten bijna 900 euro; in het Zuid-Hollandse Lisse kost dit met 1.700 euro het meest.

Het onderzoek bevat verder de welbekende grafkosten top-10. De gemeente Groningen is op dit punt dik koploper met een ruim 8.000 euro aan kosten. Leiderdorp en Huizen zijn nummer twee en drie met ongeveer 7.000 euro. Het Twentse Losser is met 748 euro het goedkoopst, gevolgd door Beekdaelen (Limburg) met 793 euro en het Waddeneiland Vlieland (1.100 euro).

Op deze pagina kunt u de kosten van de verschillende locaties in Nederland bekijken.

Bron: Monuta

GEEN REACTIES