Lage spaarrente leidt tot risicovol beleggen onder jongeren

Lage spaarrente leidt tot risicovol beleggen onder jongeren
© Mohamed Hassan, Pixabay

De lage spaarrente laat niet alleen opgebouwd vermogen verdampen, maar zet ook mensen aan tot risicovol beleggen. Zo belegt ruim een kwart (27%) van de jongvolwassenen in cryptovaluta, blijkt uit onderzoek, terwijl juist crypto’s bijzonder risicovol zijn. De helft van de respondenten geeft een verkeerd antwoord op een kennisvraag over beleggen, en één op de tien belegt zonder spaargeld achter de hand te hebben.

Nibud en de Rabobank onderzochten de groeiende belangstelling voor beleggen onder jongvolwassenen. Inderdaad zegt 42 procent van de mensen tussen de 18 en 30 jaar te beleggen. Als voornaamste reden (85% van de respondenten) wordt vermogensopbouw genoemd. En hoewel de respondenten zelf zeggen van wel, lijken ze dus niet allemaal voldoende kennis te hebben.

De jongvolwassen beleggers zijn vaker man, hebben een wat hoger inkomen en zijn hoger opgeleid. 31% belegt alleen in aandelen, obligaties en fondsen; 27% heeft (ook) crypto’s; 10% belegt alleen in crypto’s. Het lijkt erop dat juist jongeren met weinig of geen spaargeld vaker alleen in cryptovaluta beleggen.

Nibud-directeur Arjan Vliegenthart: “De intentie van de jongeren is goed. We snappen dat zij, nu de rente zo laag is, op zoek gaan naar een andere manier om vermogen op te bouwen. Beleggen kan een optie zijn, alleen niet als je verder helemaal geen buffer hebt. De hoofdregel is dat je alleen belegt met geld dat over is, geld waarmee je risico kan lopen.”

Het Nibud pleit voor meer goede informatie over beleggen en crypto’s. Vliegenthart: “Er wordt momenteel veel reclame gemaakt voor beleggen en cryptovaluta. We zouden graag zien dat daartegenover ook behulpzame informatie wordt geboden die jongeren helpt om de juiste keuzes te maken. Dit onderzoek laat zien dat jongeren het graag goed willen doen. Wij vinden het dan ook belangrijk dat ze worden geholpen om hun geld op een zo verstandig mogelijke manier te investeren, zodat geldproblemen later worden voorkomen.”

GEEN REACTIES