Kortlopende annuleringsverzekering wel heel onaantrekkelijk

copyright Pixabay

Vakantiegangers die overwegen om een kortlopende annuleringsverzekering af te sluiten, moeten rekening houden met relatief hoge premies.

Dat blijkt uit een vergelijking van annuleringspolissen door onderzoeksbureau MoneyView. Vergeleken met doorlopende annuleringsverzekeringen, zijn de kortlopende polissen vaak vele tientallen euro’s duurder en soms bijna twee keer zo duur. Daarnaast zijn de verschillen tussen de verzekeraars behoorlijk groot.

MoneyView nam als uitgangspunt een gezin met drie kinderen uit Utrecht dat een week op vakantie gaat, met een verzekerd bedrag van €2.500. Een kortlopende polis is het goedkoopst bij Aon Direct (ca €105), op de voet gevolgd door De Internationale (ca €115) en NowGo en Ohra (beide €120). Het duurst zijn Univé (bijna €200) en de partijen die traditioneel worden geassocieerd met reizen: Allianz Global Assistance, ANWB, Unigarant en de Europeesche (alle vier ca €165). Het is meestal niet duidelijk wat de oorzaak is van de premieverschillen, stelt MoneyView. In een enkel geval kan het feit dat ontslag niet wordt meegenomen in de dekking, een rol spelen.

Wanneer wordt gekeken naar de doorlopende annuleringsverzekeringen, valt meteen op dat bij dit type veel meer partijen actief zijn dan bij de kortlopende: 27 vs 16. De premies bewegen zich, op de uitschieters na, gemiddeld genomen tussen de 60 en 100 euro. Dat is derhalve aanmerkelijk goedkoper. Het goedkoopst zijn Aegon (basis) met een premie van ca €35 en Ohra (ca €55). Reden dat deze twee relatief goedkoop zijn is dat de klant zelf het verzekerde bedrag kan kiezen, wat vaak lager ligt dan gemiddeld in de markt wordt aangeboden binnen de dekking. In een aantal gevallen ligt de maximum te declareren schade fors hoger dan het verzekerd bedrag van de uitgangssituatie, signaleert MoneyView. Het onderzoeksbureau waarschuwt dat een verzekeraar echter nooit meer dan het daadwerkelijke schadebedrag uitkeert.

Dure doorlopende annuleringsverzekeringen zijn van de Europeesche (ca €145), Klaverblad en Zwitserleven (beide ca €120) en Allianz Global Assistance (ca €115).

GEEN REACTIES