Nederland heeft als eerste land inzicht in schade door neerslag per woning

Nederland heeft als eerste land inzicht in schade door neerslag per woning
© Pixabay

Wanneer aan de huidige droogte een eind komt, weten we van tevoren waar extreme neerslag de meeste schade aan kan richten. Nederland heeft als eerste land ter wereld de gevolgen van hoosbuien per woning digitaal in kaart gebracht. Het gaat om bijna 8 miljoen woningen en bedrijfspanden in Nederland. De digitale kaarten zijn ontwikkeld door BlueLabel, een initiatief van Achmea, Royal HaskoningDHV en Nelen & Schuurmans.

BlueLabel heeft als doel burgers en bedrijven bewust te maken van de kans op wateroverlast zodat ze – samen met gemeenten en waterschappen – gericht aan de slag kunnen met maatregelen.

Risicolabel
“Woningen zijn op perceelniveau door BlueLabel voorzien van een label dat inzichtelijk maakt hoe groot het risico is op wateroverlast wanneer er een hevige stortbui valt van 93 millimeter in 70 minuten”, zegt Hanneke Schuurmans van BlueLabel. Naast woningen zijn ook 200.000 wegen binnen de stedelijke kernen in beeld gebracht om de begaanbaarheid bij extreme neerslagsituaties in beeld te brengen. Dit laatste kan grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld hulpdiensten en de bereikbaarheid van kritieke infrastructuur zoals ziekenhuizen.

Dialoog
BlueLabel pleit voor risicodialoog met overheid, bedrijfsleven en burgers “Door toename van extreme buien zal de schade toenemen als er geen maatregelen worden getroffen. Hier ligt een gezamenlijke verantwoordelijkheid van (lokale) overheden en burgers. Essentieel bij een gezamenlijke aanpak is om een goed beeld te hebben van de risico’s. Binnen een gemeente maar belangrijker nog, binnen een wijk en zelfs binnen een straat. Pas dan kan de risicodialoog goed plaatsvinden en gezocht worden naar effectieve en efficiënte oplossingen”, aldus Schuurmans.

Stresstest
Alle gemeenten in Nederland moeten voor het einde van 2019 een stresstest doen om knelpunten op het gebied van onder meer wateroverlast in kaart te brengen. BlueLabel heeft nu voor het stedelijk gebied voor alle gemeenten in Nederland de impact van een extreme bui dus al in beeld gebracht, en stelt de resultaten beschikbaar via een digitale service. Het BlueLabel geeft daarmee voor elke woning de kans op wateroverlast aan via een label, vergelijkbaar met het energielabel van een woning. Een A-label betekent een bijzonder kleine kans op wateroverlast. Een E-Label een relatief grote kans op wateroverlast.

Zuid-Limburg
In glooiende gebieden is de kans op een ondergelopen kelder of begane grond het grootst, blijkt uit de vergelijking. Vooral gemeenten in Zuid-Limburg en de omgeving van Nijmegen en Groesbeek zijn kwetsbaar.

Bron: BlueLabel

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES