Kamervragen over concurrentie op de hypothekenmarkt

“Deelt u de mening dat Bos in 2008 een kans heeft laten lopen om meer concurrentie op de hypothekenmarkt te bevorderen?”

  •  

Dat is een van de schriftelijke vragen van CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum. Hij wil van de ministers De Jager en Verhagen weten welke afspraken er in het najaar van 2008 zijn gemaakt met de Europese Commissie over de rentetarieven. En wat de gevolgen van deze afspraken zijn voor de concurrentie op de hypothekenmarkt.

Van Hijum reageert onder meer op de uitzending van Zemblad waarin de briefwisseling tussen de NMa en EU Commissaris Neelie Kroes aan de orde kwam (zie ook: Briefwisseling NMa-Kroes over prijsleiderschap ING).

Ook wil het Kamerlid inzicht in de opbouw van de rentetarieven: “Welk deel daarvan behelst de rentemarge en welk deel de winstmarge?”

Andere vragen:

  • In hoeverre is het volgens u correct dat de Nederlandse banken de afgelopen jaren miljarden meer winst hebben gemaakt doordat huizenbetalers honderden tot duizenden euro’s per jaar extra betaalden voor hun hypotheek?
  • Wat vindt u van het bericht van de Vereniging Eigen Huis dat een kwart van de Nederlanders met een hypotheek meer betaalt dan nodig? (zie ook: VEH: hypotheekrente kan kwart lager)

  • Bent u bereid om in samenspraak met de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) op korte termijn te laten onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de concurrentie op deze markt te bevorderen?

GEEN REACTIES