Kamer wil overgangsmaand aanvragen hypotheek rond jaarwisseling

Kamer wil overgangsmaand aanvragen hypotheek rond jaarwisseling
© Pixabay

Hypotheekadviseurs en consumenten moeten rond de jaarwisseling een overgangstermijn krijgen van een maand voordat ze moeten voldoen aan de nieuwe leennormen van 2018. De Tweede Kamer heeft dinsdag een motie hierover van VVD-Kamerlid Middendorp unaniem aangenomen.

Als minister Ollongren van Binnenlandse Zaken de motie uitvoert, dan mogen banken de hypotheekaanvragen die ze dit jaar ontvangen, ook in januari 2018 nog toetsen volgens de leennormen van 2017.

Per 1 januari 2018 veranderen de leennormen, loan to income (LTI) en loan to value (LTV) en de NHG-kostengrens. Omdat sinds vorig jaar consumenten pas achteraf, bij het definitieve akkoord van de geldverstrekker, duidelijkheid hebben over op welke normen wordt getoetst, kan dit rond de jaarwisseling tot onzekerheid en verwarring leiden. Vorig jaar gold er ook een overgangstermijn van een maand.

Kamerlid Middendorp roept in zijn motie de minister ook op om in gesprek te gaan met hypotheekadviseurs en -verstrekkers, NVM, NIBUD en NHG om tot een werkbare oplossing te komen voor de overgangstermijn van de LTI-leennorm en hierover een brief te sturen voor het wetgevingsoverleg Wonen op 11 december.

Bron: Tweede Kamer

Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES