Hypotheekshop raadt consumenten aan ruim voor jaarwisseling dossier klaar te hebben

Hypotheekshop raadt consumenten aan ruim voor jaarwisseling dossier klaar te hebben
© Pixabay

De Hypotheekshop verwacht rond de jaarwisseling opnieuw nare verrassingen voor consumenten en adviseurs met hypotheekdossiers, vanwege de normen die per 1 januari veranderen.

In het hypotheekadvies wordt rekening gehouden met drie verschillende normen die jaarlijks worden aangepast. Dit jaar geldt voor nieuwe hypotheken een maximum van 101% van de woningwaarde, in 2018 wordt het maximum verlaagd tot 100%. Daarnaast spelen de inkomensnormen die worden bepaald door het Nibud een rol. Tot slot geldt er een NHG-kostengrens. De laatste twee normen zijn onlangs bekend gemaakt voor het volgende jaar.

Sinds vorig jaar krijgen consumenten pas achteraf, bij het definitieve akkoord van de geldverstrekker, duidelijkheid over op welke normen wordt getoetst: die van het huidige jaar (2017) of die van het nieuwe jaar (2018). Voor een deel van de consumenten is het dus zaak om hun hypotheekdossier de komende maand compleet bij een geldverstrekker te hebben liggen, zodat deze in het lopende jaar nog een bindend aanbod kan uitbrengen.

Veel adviessoftware stelt de nieuwe normen vanaf 2 januari beschikbaar aan de adviseurs, die tot die tijd gebruik moeten maken van exceltooltjes, aldus de Hypotheekshop. Ook de software die aanbieders zelf gebruiken is pas in het nieuwe jaar geschikt voor de normen 2018.

Aangezien de wijzigingen van de normen ook dit jaar weer een behoorlijke impact hebben – denk aan de verlaging van de leencapaciteit voor lage en middeninkomens – is dit een verre van ideale situatie.

Gezien de te verwachten drukte, hanteren geldverstrekkers uiterste termijnen waarop een dossier ontvangen moet zijn om verwerking in het huidige jaar te kunnen garanderen. De eerste twee aanbieders hebben onlangs hun termijnen gecommuniceerd. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) maakte bekend al vanaf 1 november de Starterslening te berekenen over 100% van de koopsom (situatie 2018). Voor de inkomenstoetsing en de NHG-kostengrens worden echter nog de normen van 2017 aangehouden.

Een grote geldverstrekker gaat vanaf 1 december een renteaanbod uitbrengen op basis van maximaal 100% van de woningwaarde. Ook zij gaan voor het inkomen en de NHG nog wel uit van de situatie in 2017. De komende weken zullen de overige aanbieders allemaal hun eigen termijnen en werkwijzen bekend gaan maken.

Het resultaat hiervan is ‘maximale verwarring en onzekerheid’. De consument wordt tot het laatst toe in onzekerheid gehouden over welke normen gehanteerd gaan worden, en daarmee of de koop van zijn woning door kan gaan. Ook geldverstrekkers en adviseurs kunnen de komende maanden voor nare verrassingen komen te staan: wanneer de eindtoetsing toevallig net in het nieuwe jaar plaats vindt, blijken aanvragen opeens niet meer te passen. De Hypotheekshop pleit ervoor het aanvraagmoment de normering te laten bepalen.

Bron: Hypotheekshop

GEEN REACTIES