Jongeren kopen zorgeloos op krediet

Jongeren kopen zorgeloos op krediet
© Pixabay

Jongeren tussen de 18 en 24 jaar houden er een heel andere betalingsmoraal op na dan volwassenen. Zo betalen ze hun rekening gemiddeld vaker na de betalingstermijn (58% versus 40% gemiddeld). Jongeren kopen bovendien zonder zorgen op krediet. Dit doen ze vooral online.

Dit meldt financieel dienstverlener Intrum. Vandaag verscheen het jaarlijkse European Consumer Payment Report van Intrum. Een kleine 25.000 Europeanen werden bevraagd naar hun betaalgedrag.

Zorgwekkend
Zorgwekkend vindt Intrum het gemak waarmee geld wordt geleend. Bijna een derde (28%) van de jongeren geeft zelfs aan dat ze hun financiële situatie niet op orde hebben. Een derde van de jongeren koopt zonder scrupules spullen op krediet of met geleend geld. Geld lenen aan vrienden die rekeningen niet kunnen betalen, is ook geen probleem. Op de vraag of jongeren in het afgelopen jaar iemand hebben geholpen zonder hiervoor terugbetaling te verwachten, zegt 32% ja, versus 13% gemiddeld.

Online aankopen
40% van de jongeren geeft vooral online veel geld uit. Aankopen worden er gemakkelijker gedaan, achteraf betalen is zo ingesteld en ook het gebruik van een credit card is steeds vaker mogelijk. Meer uitgeven en duurdere aankopen sluipen er snel in. 40% van jongeren geeft aan dat ze online snel meer uitgeven door het gemak. 35% van de ondervraagde jongeren zegt uiteindelijk duurder uit te zijn dan ze hadden bedoeld.

Daarnaast blijken sociale media een druk uit te oefenen tot overconsumptie: 37% van de jongeren tussen 18 en 24 jaar en 34% van de ondervraagden tussen de 25 en 34 jaar merken dit.

Betalingsmoraal vervaagt
Rick Terra, Managing Director van Intrum Nederland, vindt dat er moet worden gewerkt aan verstandiger financieel gedrag. “We zien de betalingsmoraal vervagen onder jongeren. Het is een negatieve trend waar we als maatschappij iets aan moeten veranderen. Als mensen op deze leeftijd al dusdanig gemakkelijk geld lenen, kan dat in de toekomst voor problemen zorgen.”

Bron: Intrum

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES